Bakony-Balaton Másképp – Fiúk a bányából

2021. augusztus 1. 10:00

Sétánkon bejárjuk a pár évtizede még nyüzsgő alsócsingeri bányatelepet, belépünk az immár lelakatolt épületeibe és közben újra átéljük egy vájár hétköznapját az ék és a kalapács vonzásában. Megtudjuk többek között, mit keresett Széchenyi a Bakonyban, hogy került a világ első kriptongyára Csingerbe, hányféleképpen lehetett lejutni a bányába, és mi történt akkor, ha valakinek nap végén hiányzott a leszálló márkája. Sétakalauzunk egy ősi bányászcsalád leszármazottja, aki az egykori üzem leszerelésért felelős bányamérnökeként 2004 óta fáradhatatlanul menti a még menthető értékeket. Belépni tilos? Velünk szabad!

Útvonal: Csingervölgyi mozdony – Kápolna – Kultúrház – Kriptongyár – Temető – Kiserőmű – Bányaudvar – Szénfeladó állomás és vissza a kiindulási pontra
Séta hossza: 2 km
Séta időtartama: 2,5 óra
Séta nehézségi foka: könnyű
Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő, vastag talpú és a lábfejet védő cipővel, zseblámpát érdemes hozni
Parkolás: ingyenes parkoló a Boldog IV. Károly király kápolna előtt
Részvételi díj: 2900,-Ft/fő, 10-14 éveseknek 2000,-Ft, a helyszínen kártyával fizetendő.
Balaton Best kártyával érkezők 25% kedvezményben részesülnek.

Mindannyiunk biztonsága érdekében sétavendégeinket két egyszerű szabály betartására kérjük: az egymás közötti 1,5 méteres távolság tartására és maszk viselésére. Segítségeteket előre is köszönjük!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!
A sétát tíz éves kor felett ajánljuk!

Programunk résztvevői kedvezményben részesülnek:
Ajkai Bányászati Múzeum belépődíj 50%

Kérjük, hogy a sétára előre regisztrálj a jegy.hu oldalon!

Helyszín: Találkozási hely: Boldog IV. Károly király kápolna parkolója (Ajka, Feketegyémánt utca és Bányász utca találkozásánál)