Várpalota

Egykor a térség ipari központjaként vált híressé: kiemelkedő volt bányászata és vegyipara is. Nemrég azonban megújult a város, felélénkült kulturális élete, melynek legfőbb központja a vár lett. A Thury vár története a középkorra nyúlik vissza: fontos végvár volt a törökök elleni harc során. Érdekesség, hogy több írónk, így például Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Krúdy Gyula és Petőfi Sándor is megemlítette egy-egy művében. Ma 10 különféle kiállítást tekinthetünk meg a várban, a Várudvari Színház előadásain különböző táncstílusok képviselőit csodálhatjuk meg, vagy elvegyülhetünk a Thury várnapok jelmezes forgatagában, bepillantást nyerve a középkori végvéri életbe. A város közelében horgásztavak is találhatók, ahol élhetünk horgászszenvedélyünknek a jó fogásban bízva.

Megközelíthetőség

Várpalota a 8-as számú főút mellett fekszik, így autóval könnyen megközelíthető. Számos távolsági és helyközi buszjárat megállópontja. Vasútállomással rendelkezik, a Szombathely – Székesfehérvár vasútvonal mentén fekszik.

Látnivalók

Nagy Gyula Galéria; Bányászattörténeti Gyűjtemény; Thury-vár; Zichy-kastély - Trianon Múzeum; Fodor Sára Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény; Pusztapalota (Bátorkő vára); Szabó-féle homokbánya természetvédelmi terület; Burok-völgy; Öreg Futóné

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Várpalota város önkormányzata

8100 Gárdonyi Géza u. 39.

Tel.: +36 (88) 592672

Fax.: +36 (88) 575760

E-mail: varpalota@varpalota.hu