Városlőd

A Bakonyban csordogáló Torna-patak völgyében fekszik a település. Különlegessége, hogy rendkívül tiszta levegőjű. Városlődön megismerhetjük a német nemzetiségi hagyományokat: meghallgathatjuk négyszólamú vegyeskaruk előadásait, együtt rophatjuk nemzetiségi néptánccsoportjukkal vagy akár mulatozhatunk a helyi lakosokkal a Sváb bálon. A falu hagyományait, történetét a Német Nemzetiségi Tájházban is bemutatják kiállítás keretében. Korábban több bakonyi településhez hasonlóan itt is foglalkoztak üveggyártással. A rendszerváltás után újraindult a kerámiakészítés: késszel festett étkészleteket, bögréket, tálakat, díszedényeket, korsókat készítenek jellegzetes helyi mintákkal díszítve. Mindezeket megtekinthetjük a Váröslődi Keramikagyár bemutatótermében.

Megközelíthetőség

Városlőd a 8-as számú főútvonal mellett fekszik, így autóval, helyközi és távolsági buszokkal is könnyen megközelíthető közúton. Vasútállomással rendelkezik, a Szombathely – Székesfehérvár vasútvonal halad át a településen.

Látnivalók

Hölgykő Vára; Német Nemzetiségi Tájház; Régi bakonyi házak; Iglauer Villa; Üveghuta; Városlődi Keramika Kft. Bemutatóhelye; Napórás ház; Kálvária; Anna kápolna

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Városlőd Polgármesteri Hivatal

Tel.: +36-88/240-003