Úrkút

Úrkút a Bakony erdői által körülvett kis település. A középkorban jelentős volt üvegipara: a környező települések mintájára építették meg üveghutájukat az áttelepült iparosok, az erdők pedig biztosították a megfelelő mennyiségű fát a termeléshez. Ez sokáig megélhetést biztosított a helyi lakosságnak. Érdekesség, hogy a Bakonyban egyedülálló módon itt az öblösüveg és táblaüveg mellett csiszolt üveget is készítettek. Nagyon zárt közösség alakult ki nagyrészt a település nehéz megközelíthetősége miatt, ezért is terjedt el a mondás, mely szerint „völgymagányban” élnek itt az emberek. A 19. század végén fellendült a szénbányászat, illetve később a mangánérc bányászat újabb megélhetési forrást jelentett. Ma a korábbi bányaterületeket rekultiválták és létrehozták a Csárda-hegyi Őskarsztot. Bejárva a területet megfigyelhetjük a különböző színben pompázó kőzetek kavalkádját, kutathatjuk az őslények lenyomatát.

Megközelíthetőség

Úrkút megközelíthető közúton a 8-as főútról, Herendtől déli irányban. Közvetlen vasúti összeköttetése nincs, a legközelebbi vasútállomás Ajkán található. Helyközi és távolsági járatokkal is elérhető a település.

Látnivalók

Csárdahegyi Őskarszt; Falumúzeum; Tróbert Ferencné - nemzetiségi babák öltöztetése, ruhák varrása; Tejermayer Béla - fafaragó,festő, grafikus; Erdősült területek; Kab-hegy; Dél-Bakony; Dozmat-réti víznyelő

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Úrkút Község Önkormányzata Tel.: +36-88/507-030