Taliándörögd

Taliándörögd a Dél-Bakony lábánál, az úgynevezett Dörögi-szentimári medencében fekszik. Érdekessége, hogy zsáktelepülés, bár korábbi dokumentumokból arra lehet következtetni, hogy a Tapolcára vezető egyik fontos vásári út haladt keresztül rajta. Ma, a falun végigsétálva, a 18. század végén épült kis parasztházak hangulatos utcasorain figyelhetjük meg a népi építészet remekműveit. A környező településekhez hasonlóan Taliándörögdön is élénken ápolják a helyiek hagyományaikat: megtalálhatunk itt mindenféle mesterember: kévekötőt, kosárfonót, kovácsmestert. Alkotásaikat megcsodálhatjuk többek között a Művészetek Völgye rendezvényen. A nyugodt falusi környezetben a helyiek által termel szőlőből készült bort kortyolgathatunk tradicionális kecskesajtból és túróból készült ételeik mellé.

Megközelíthetőség

A 8-as főútról Ajkánál letérve, vagy a 84-es főútról Tapolcánál lekanyarodva érhetjük el autóval. Helyközi és távolsági buszokkal is megközelíthető a falu. Vasútállomással nem rendelkezik, legközelebbi vasúti megállóhely Ajkán található.

Látnivalók

Ősök Háza Helytörténeti Múzeum; Mosóház; Egykori magtár (jelenleg lovas panzió); Parasztházak;Imári-hegy; Atibor-hegy; Tik-hegy; Dörögi-medence geomorfológiai képződményei; Baksa-hegy; Pokol-lik

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Taliándörögd Polgármesteri Hivatal

8295 Taliándörögd Petőfi Sándor utca 4.

Tel.: +36 (87) 437039

E-mail: tdorogd@vazsonykom.hu