Szentgál

Szentgál a Bakony erdeiben fekszik. A legenda szerint a település neve onnan ered, hogy Géza fejedelem egy St. Gallenből érkezett papot küldött ide annak érdekében, hogy a magyar lakosságot keresztény hitre térítse át. Természeti értékekben rendkívül gazdag ez a terület: egy ösvényen barangolhatunk a híres tiszafák árnyai alatt a természetvédelmi területen (Közép-Európa legnagyobb védett tiszafása) vagy szakértők segítségével alámerülhetünk a Kőlik-barlangba. Érdekesség, hogy a középkorban kutyatenyésztéssel foglalkoztak főképp a lakói: a királyi vadászatokra képezték ki az ebeket. A faluban lévő tájházban megismerkedhetünk a régi építkezési stílussal, illetve mindennapi élettel, hagyományait is.

Megközelíthetőség

A település megközelíthető közúton a 8-as főútról a herendi elágazásnál déli irányba letérve. Helyközi és távolsági buszjáratokkal is elérhető. Vasútállomással rendelkezik, a Szombathely-Székesfehérvár vasútvonal halad át a falun.

Látnivalók

Szentgáli Kőlik; Tájház;Vitéz Tamás Gábor Háza (helyismereti gyűjtemény); Tiszafás erdő; Mikóspál-hegy; Barlangok; Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet; Hajagi-barkócafa; Református templom; Szent Gál Római Katolikus Templom

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Szentgál Község Önkormányzata

8444 Szentgál Fő utca 11.

Tel.: +36 (88) 506580

E-mail: titkarsag@szentgal.hu