Sümeg

A Bakony délnyugati csücskén, a Keszthelyi-hegységet a Kisalfölddel és a Tapolcai-medencével összekapcsoló völgyben fekszik Sümeg. A város olyan, mint egy kis ékszerdoboz: érdemes egy sétát tennünk benne, hogy megismerhessük a barokk építészet helyi remekeit. A város fölé magasodó domboldalon lévő nagyon jó állapotban fennmaradt várat a tatárjárás után IV. Béla királyunk kezdte építeni. Egészen a Rákóczy szabadságharc végéig központi szerepet töltött be a térség védelmében, még a török hódoltság alatt is ellenállt. Hanyatlása az 1700-as évek első felében kezdődött, miután felgyújtották. Ma számos kiállítás tekinthető meg a várban, a várjátékokon keresztül pedig átélhetjük a középkori küzdelmek, lovagi tornák hangulatát, de megkóstolhatjuk a korabeli finom falatokat is. A várból csodálatos panoráma nyílik a városra és környékére is.

Megközelíthetőség

A városon áthalad a 84-es másodlagos út, így autóval könnyen megközelíthető. Helyközi és távolsági járatok is gyakran közlekednek, illetve vasútállomással is rendelkezik a város. A Szombathely-Tapolca vonal halad itt.

Látnivalók

Capári Lovasiskola - Váristálló; Kisfaludy Sándor Szülőháza; Patonai Fazekasház; Balatonfelvidéki Radetzky Huszáregyesület kiállítása; Sümegi Vár; Sarvalyi Erdő; Sarvalyi Forrásház; Sarvalyi Falu- és Templomrom; Neolit Kori Tűzkőbánya - Sümegi Mogyorósdomb Természetvédelmi Terület; Sümegi-Várhegy

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Sümeg Város Önkormányzata

8330 Sümeg, Béke tér 7.

Tel.: +36 (87) 550-760

Fax.: +36 (87) 352-578

E-mail: sumegph@sumeg.hu