Somlóvásárhely

A Somló-hegy lábánál, a történelmi borvidéken fekszik a település. Régen híres heti és országos vásárokat tartottak itt, ahol többek között helyi földművesek, bortermelők is árulták portékájukat. Ma is sokan foglalkoznak bortermeléssel. Finom fehérboraikat megízlelhetjük egy-egy borkóstoló alkalmával. A falu kitűnő kiindulópontja kisebb nagyobb kerékpáros vagy gyalogos túráknak: A Somlóvásárhelyi Holt-tó természetvédelmi területen a kavicsos-homokos terület láprétjeit nézhetjük meg az ott élő különleges és védett növényfajokkal együtt, de megmászhatjuk a Somlót (ahol megnézhetjük a tanúhegy különleges bazalt formáit) vagy végigjárhatjuk a Kitaibel tanösvényt (ez a helyi növény- és állatvilágot mutatja be).

Megközelíthetőség

A település a 8-as számú főútvonal mellett fekszik, így személygépkocsival könnyen elérhető. Rendszeres helyi és helyközi buszjáratok közlekednek a faluba, ami vasút állomással is rendelkezik. A Szombathely-Székesfehérvár vasútvonal halad itt.

Látnivalók

Somló Tájvédelmi Körzet; Somlóvásárhelyi Holt-tó; Kitaibel Tanösvény; Somló hegyi kirándulóerdő; Petőfi Kilátó; Somló Vár; Somlói Borok Háza; Szet István Kilátó; Somló-hegy

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

8481 Somlóvásárhely, Szabadság tér 1.

Tel.: +36 88 236 001