Pula

Pula az Eger patak völgyében fekszik és érdekessége, hogy a helyi, illetve a környékbeli lakosok „fészekalja falunak” is becézik. Rendkívül gazdag természeti értékekben: ha érdekel minket a geológia, akkor érdemes felkeresnünk a falu határában lévő nagy bazaltbarlangot vagy az alginit-bányát. Ez utóbbi különlegessége, hogy ősorszarvúak és őshalak maradványait találták meg itt, de ősfák lenyomatát is őrzik a kőzetek. A telep mellett megtekinthetjük egy hajdani gejzír-forrás kúpjának a maradványát. Építészeti emlékei közül kiemelkedő jelentőségű a Tálodi kolostorrom, mely hajdan pálos rendi szerzetesek lakhelye volt. A faluban sétálva megtekinthetjük a vallási emlékeket, átsétálhatunk a műemléki védettség alatt álló háromlyukú kőboltozatos hídon. A lakók élénken ápolják német hagyományaikat: többek között nemzetiségi tánccsoportjaikon keresztül. Tagja a Művészetek Völgye falvainak is, így a rendezvény keretében megtekinthetjük művészeti csoportjainak fellépését.

Megközelíthetőség

Nagyvázsony mellett fekszik a település. Közúton a 8-as számú főútról vagy a 71-es útról letérve közelíthető meg. Helyközi és távolsági buszjáratokkal könnyen elérhető. Vasútállomással nem rendelkezik, legközelebbi vasúti megállóhely ajkán, illetve Veszprémben található.

Látnivalók

Tálodi forrás; Kab-hegy; Közép-Európa legnagyobb bazaltbarlangja a Kab-hegyen; Alginit bánya; gejzírkúp; Tálodi kolostorrom; Kő-hegy; Pulai-erdő; Mulató-árok;Sekélyes-tó; Vízimalom

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Pula község Önkormányzata

8291 Pula, Fő u. 31.

Tel.: +36 (88) 505400

E-mail: pula@pula.hu