Pénzesgyőr

Hegyek és erdők között egy hangulatos patak menti völgyben fekszik e kis falu melyet szorgalmas emberek laknak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ide látogatók a lehető legjobban érezzék magukat. Minden kedves vendéget szeretettel várnak, aki nyugalomra, pihenésre, igazi vidéki kikapcsolódásra vágyik csodálatos természeti környezetben. Településük több túraútvonal kiindulópontja, lehetőség van gyalogos és lovas kirándulásokra.

A medencének Zirc- Akli puszta felől, keletről van természetes bejárat, mely észak-északnyugat felé vezet át a Somhegy (sombokrairól kapta a nevét, szerszámnyélkészítés) alatt a Bakonybéli medencébe, majd onnan Gerence vonalát követve halad a pápai síkság felé.

Két puszta (Pénzeskút, Kőrsgyőr)) és a bábolnai állami gazdaság tulajdonában lévő Kerteskő egyesítésével 1956.-ban alakult községgé. Pénzeskúton a XVIII. században üveghuta működött. A XVIII. század második felében római katolikus németeket, szlovákokat és magyarokat telepítettek ide. Ezt megelőzően lakatlan terület volt. Ekkor alakultak ki a Bakonyra jellemző munkalehetőségek is. Faszén előállítás, mészégetés.

Látnivalók:

Vörösmarty Mihály Kultúrház, Pangea geológiai és botanikai tanösvény, Szömörke-völgy, Judit-forrás

Önkormányzet elérhetősége:

Pénzesgyőr Önkormányzati Hivatal

Tel.: +36 88 448 013

E-mail: pgypmh2@gmail.com