Nemesvámos

„Nemes értékek teremtője és őrzője”

A Magas-Bakony és a Balaton-felvidék határán fekvő Nemesvámos község ősidők óta lakott terület, a "via Magna", a Rómába vezető hadiút mellett található, 12 km-re a Balatontól. A 12. századból származó első írásos adatok a „Királynék faluja” megtisztelő címmel illeték, hiszen a terület lakói a mindenkori magyar királynéknak tartoztak szolgálattal. Vámos lakói később szabadok, majd nemesek lett. Erre utal a Nemes szó is a település elnevezésében.

Ma Nemesvámos Veszprém „elővárosa”. Infrastruktúrája kiépült, nagyon sok az egyéni és a társasági vállalkozás. Gazdasági életében a mezőgazdasági termelés jelentős szerepet játszik.

Európai hírű a faluhoz tartozó Baláca-pusztai római villa, amelynek feltárása folyamatos.

Ismert a település híres Betyár Csárdájáról, amely a XVII. században eredetileg vámháznak épült. A Bakony betyárjairól elhíresült csárda utolsó bakonyi betyár Savanyú Jóska működése idején élte virágkorát. Az épület a magyar népi építészet kimagasló értéke, amely számos magyar film forgatási helyszínéül is szolgált (pl.: Tenkes kapitánya, A koppányi aga testamentuma).

2019-ben nyitotta meg kapuit a helytörténeti gyűjtemény, amely a helyi emlékeket, értékeket őrzője. A kiállításon két szoba, konyha, valamint kézimunkák, mesterségek tárgyai, régi használati tárgyak, bútorok, mezőgazdasági szerszámok, eszközök láthatók.

A faluban sétálva megcsodálhatjuk a messzeségben a Bakony vonulatait, néhány helyről pedig még a Balaton víztükre is látszik. Nemesvámosról kiindulva bejárhatjuk a környéket gyalog vagy akár kerékpárral is.

Nemesvámos imázs film


Megközelíthetőség

Nemesvámos Veszprém szomszédságában található. A Balatontól mindössze 12 kilométer választja el. Helyközi és távolsági buszjáratokkal könnyen megközelíthető. Vasútállomással nem rendelkezik, legközelebbi vasúti megállóhely Veszprémben található.

Látnivalók

Villa Romána Baláca -római kori villagazdaság

Betyárcsárda

Értékek Háza és Nemes Ízek Kemencés Udvara (Kossuth Lajos utca 35.)

Református templom (Kossuth Lajos u.)

Római katolikus templom (Szent Máté) (Kossuth u. 24.)

Székelykapu (Fészek utca 7. előtt)

Sándor Huszár Lovas Klub

Likas-domb

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Nemesvámos Község Önkormányzata

8248 Nemesvámos Fészek u. 7.

Tel.: +36 (88) 505580

Fax.: +36 (88) 505591

E-mail: polgarmester@nemesvamos.hu