Nagyvázsony

Nagyvázsony a Balaton-felvidéken fekvő kis település. Korabeli iratok alapján már a tatárjárás idején lakott volt, de történelmében később következett be nagyobb fordulat: Mátyás király a birtokot a legendás Kinizsi Pálnak adományozta. A hadvezér várat építtetett és felvirágoztatta a birtok gazdaságát. Később mezővárosi rangot is kapott a település, heti vásárokat tartottak, iparosok telepedtek le. A törökök azonban ezt a várat is elfoglalták. Ma számos kiállítást tekinthetünk meg benne, melyek végig kalauzolnak minket a vár mindennapjain, történelmén. A nyáron naponta megrendezett reneszánsz várjátékok keretében átélhetjük a korabeli hangulatot, a lovagi tornák izgalmát. A Nagyvázsonyt körülvevő gyönyörű tájat jelzett turistautakon járhatjuk be.

Megközelíthetőség

Nagyvázsony a Veszprém-Tapolca főútvonal mellett helyezkedik el, a róla elnevezett medence közepén. Helyközi és távolsági buszjáratokkal könnyen megközelíthető. Vasútállomással nem rendelkezik, legközelebbi vasúti megállóhely Veszprémben található.

Látnivalók

Pálos Templom és Kolostorram; Postamúzeum; Schumacherház Néprajzi Múzeum; Kovácsmúzeum; Kinizsi Vármúzeum; Szent Jakab Templom Római Katolikus templom; Kártya-domb; Tálodi-kolostorrom; Som-hegy; Vízvörös-tó

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Nagyvázsony Község Önkormányzata

8291 Nagyvázsony Kinizsi u.96.

Tel: +36 (88) 264011

Fax: +36 (88) 515212

E-mail: info@nagyvazsony.hu