Magyarpolány

Magyarpolány a Bakony erdőinek ölelésében, festői szépségű tájon fekvő település: hegy és síkság találkozik itt. A falu megőrizte régi településszerkezetét: egyik főutcája nyugat-keleti irányban, másik észak-déli irányban húzódik, mintegy keretet alkotva. Emiatt a Petőfi utcát népi házaival együtt műemlékké nyilvánították. Az épületeken a különleges bakonyi építkezés jegyeit, mint például tornác, mellvéd figyelhetjük meg. A parasztházak Európa Nostra díjban is részesültek. Az egyik épületben Tájházat alakítottak ki, ami múzeumként és alkotóházként működik, ugyanis a magyarpolányiak ma is aktívan ápolják hagyományaikat: sok kézműves él és dolgozik a faluban, akik minket is szívesen beavatnak tudományukba. Vallási elmélyülésben lehet részünk, ha végigjárjuk a Kálvária stációit a domboldalon. Felérve pedig megcsodálhatjuk a falut és a gyönyörű tájat körülötte. A hosszú-hegyen felfutó szőlőültetvényeket, présházakat pillanthatunk meg. Kisebb kirándulásokat tehetünk még a faluból kiinduló jelzett turista utakon.

Megközelíthetőség

Közúton a 8-as számú főútvonal Ajka-Bakonygyepesi elágazójánál lekanyarodva közelíthető meg. Helyközi és távolsági buszokkal is könnyen megközelíthető. Vasútállomással nem rendelkezik, a legközelebbi megállóhely Ajkán található.

Látnivalók

Tájház és Alkotóház; Pajta Galéria; Kálvária-hegy és kápolna (stációkkal); Bakonyi népi műemlék parasztházak; Öreg-hegy;Szent-kút; Hosszúhegy; Kézművesség, népi mesterségek; Szent László Római Katolikus Plébániatemplom; Máncz-hegy

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Magyarpolányi Polgármesteri Hivatal

8449 Magyarpolány Dózsa György u. 6.

Tel.: +36 (88) 503820

Fax.: +36 (88) 503820

E-mail: hivatal@magyarpolany.hu