Herend

Herend az Északi- és Déli-Bakony találkozásánál, egy dombokkal körülvett medencében fekszik. Itt található a világhírű herendi porcelánokat gyártó Herendi Majolikagyár. A kerámiaüzem hosszú múltra tekint vissza: Stingl Vince szervezésében már 1826-ban megindult a termelés. A XX. század elején pedig már jelentős forgalmat bonyolítottak le, számos világkiállításon nyertek el az itt készült porcelántermékek díjat, elismerést. A gyár legnagyobb megrendelői közé tartozott az angol és a bécsi uralkodóház is. A herendi porcelán különlegessége, hogy kézzel festik rá a mintát: Szakmájukat a legmagasabb szinten művelő mesterek készítik ezeket a különleges dekorációkat. A Porcelánium Látogatóközpontban mi is megcsodálhatjuk a „fehér arany” készítésének rejtelmeit, vagy akár kipróbálhatjuk például a porcelán-rózsa készítését a kreatív műhelyfoglalkozásokon. A város környékén pihenhetünk, kirándulhatunk is: a Hajagot megmászva megismerhetjük a helyi állat- és növényvilágot, magunkba szívhatjuk a friss levegőt, kutathatjuk a közelmúlt eseményeinek nyomait.

Megközelíthetőség

Autóval a 8-as számú főútvonalon közelíthető meg. Számos helyközi és távolsági buszjáratnak van megállóhelye a településen. Vonattal a Szombathely- Székesfehérvár-Budapest vasútvonalon érhető el.

Látnivalók

Minimanufaktúra és Porcelánművészeti Múzeum; Herendi Majolikagyár; Sziget-kúti-árok; Királyfa-árok; Bükk-szár-kút; Hímrét; Pihenőpark; Szent Euszták Római Katolikus Templom

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Herend Város Önkormányzata

8440 Herend, Kossuth u. 97.

Tel.: + 36 (88) 513700

Fax.: + 36 (88) 5137056

E-mail: info@herend.hu