Hárskút

Különleges fekvésű település, ugyanis a Bakony-hegység és a Dunántúl legmagasabban fekvő községe. Tengerszint feletti magassága 499,5 méter. Hárskút számos természeti kincset rejt magában: ilyen például az országban csak néhány helyen fellelhető medvefül- vagy cifra kankalin. Áprilisban hoz pici sárga virágokat, jellemzően a hidegebb északi sziklás lejtőkön él. Védelem alatt áll. A falu környékét egy kijelölt sétaútvonalon végighaladva járhatjuk be (Sétaútvonal a Gyöngyösben), megcsodálva közben a természet megannyi apró szépségét. A település közelében találhatók még barlangok és karsztforrások is. A Hajag-hegy déli oldalán lévő barlang a legenda szerint Mátyás király kedvelt vadásztanyája, pihenőhelye volt.

Megközelíthetőség

Közvetlen buszjárata Veszprémbe és Herendre van. Autóval Márkóról (műút), Lókútról (műút), valamint Pénzesgyőr felől (földút) közelíthető meg (utóbbi kettő télen nem mindig járható). Budapest felől közúton az M7-es autópályán, majd Székesfehérvárnál a 8-as főútra letérve érhető el a leggyorsabban. Szombathely felől a 8-as főútról letérve utazhatunk Hárskútra.

Látnivalók

Borostyán-hegy;Borzán-hegy; Gáspár-kúti dűlő; Kőris-hegy;Öreg-folyás; Pagonyi-völgy; Esztergáli-völgy; Magyarország legöregebb szilfája

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Hárskút Község Önkormányzata

8442 Hárskút, Fő u. 10.

Tel.: +36-/88-272-916