Halimba

Halimba a Dél-Bakonyban meghúzódó kis falu. A lakóknak a megélhetést régen a bányászat jelentette. Ma ennek szinte már csak az emlékét őrzik a Bányászati Gyűjteményben, ugyanis csak a lakosság kis része foglalkozik bányászattal. A kiállítás részét képező külszíni kőzetgyűjtemény a geológia rejtelmeibe kalauzol el minket. A településen élt és dolgozott Dr. Szalai Miklós esperes, akit a helyiek gyógyfüves esperesnek neveznek. Rendkívül sok ismerettel rendelkezett a növények gyógyító hatásáról, herbáriumi gyűjteménye több mint 1100 fajból állt. Ismereteit a Halimbai füveskönyv című műben foglalta össze és mutatta be a nagyközönségnek. Ma receptúrái alapján készült teakeverékeket árulnak, illetve egy emlékházban kiállítás keretében mutatják be munkásságát Halimbán. Az oktatóközpontban lehetőségünk van megismerkedni a gyógynövényekkel nemcsak egy-egy látogatás, hanem táborok alkalmával is. A faluban több sétaútvonalat is kialakítottak (A tiszta víz és a tiszta bor útja; Mesterségek útja; Gyógynövénytúra), melyeket végigjárva megismerkedhetünk a falu múltjával és jelenével.

Megközelíthetőség

A település megközelíthető az Ajka-Nyirád útvonalon, alsórendű közlekedési úton. Helyközi és távolsági buszjáratokkal könnyen megközelíthető. Vasútállomással nem rendelkezik, legközelebbi vasúti megállóhely Ajkán található.

Látnivalók

Dr. Szalai Miklós Emlékház és Helytörténeti Gyűjtemény, Falumúzeum és Oktatókert; Bauxitbányászati Gyűjtemény; Hagyásfás terület - védett növények; Kövületek; Felhagyott bányagödrög; Horgásztavak; Boltoskő-szikla; Malom-völgy; Láp-terület; Szent-Vendel-kápolna

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Halimba Község Önkormányzata

8452 Halimba Petőfi u. 16.

Tel.: +36 88 503420

Fax.: +36 88 237003

E-mail: halimba@vazsonykom.hu