Csehbánya

Csehbánya a Magas-Bakony gyönyörű erdőinek ölelésében fekszik. Bükkösei, fenyvesei, gyertyánosai és cseres erdei számos ritka növény- és állatfajt rejtenek. Tiszta bakonyi levegője gyógyír a légúti megbetegedésekben szenvedők számára. Érdekesség, hogy a településen a 18. században üveghuta működött, melyben kerek, fehér és zöld színű ablaküvegeket, poharakat, palackokat gyártottak. Az itt élők ma is foglalkoznak kézművességgel, igaz már nem üveg a fő alapanyaguk: szebbnél szebb horgolt figurákat, hímzett terítőket, csuhé táskákat, fonott kenőtollakat és vesszőkosarakat készítenek a régi mesterségek művelői. Egy régi legenda is él a faluban: a település határában lévő erdőben eltévedt egy erdész, aki Istenhez imádkozva kért segítséget. Hamarosan észrevette, hogy a közelben tűz ég, mely mellett átmelegedhetett és segített neki a tájékozódásban is. Hálából Szűz Máriát ábrázoló szentképet vésetett a tűz melletti fába. Később kápolnát építettek mellé. Ma is sokan elzarándokolnak ide a szeptemberi búcsú idején.

Megközelíthetőség

Csehbányára a 8-as főközlekedési útról Városlődnél leágazó 4 kilométeres bekötőút vezet. Távolsági és helyközi buszjáratokkal jól megközelíthető. Vasútállomással nem rendelkezik, legközelebbi vasúti megállóhely Városlődön található.

Látnivalók

Erdei Mária Kápolna és kereszt; Kiépített ösvény; Római Katolikus Jézus Szíve templom; Hölgykő várának romjai; Magas-Bakony; Torna-patak; Tisztavíz-forrás; Vízkeresők útja; Ökörmezei források; Szénégető

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Csehbánya Község Polgármesteri

8445 Csehbánya Fő utca 39.

Tel.: +36 (88) 241009

E-mail:csehbanya@invitel.hu