Bánd

Bánd a Bakony hegység által körülvett kis medencében fekszik Veszprémtől nem messze. A falun keresztül csordogál a Séd-patak, melynek mentén elénk tárul a gyönyörű érintetlen környezet. A település felett magasodik Essegvár romja: kis rejtett ösvény vezet fel minket a domboldalra, ahonnan az egész medencét beláthatjuk. Hajdan őrtoronyként a völgyben meghúzódó út védelme volt a feladata. Mindezt valószínűsíthetően Veszprém 1552-es török ostromáig végezte, utána pusztulásnak indult. 2003 óta a folyamatos állagmegóvó munkálatoknak köszönhetően látogatható. Bándon jelentős német nyelvű közösség él: hagyományaikat művészeti csoportok előadásain keresztül mutatják be. A faluban sétálva pedig jellegzetes bakonyi stílusú parasztházakat és kutakat csodálhatunk meg.

Megközelíthetőség

Budapestről az M7-es autópályán, majd a 8-as főúton érhető el Veszprémtől észak-nyugati irányban. Vasútállomás a két szomszédos községben (Herend és Márkó) van. A fővárosból távolsági busszal átszállás nélkül érhető el a település.

Látnivalók

Esseg vár; Udvarház; kézművesség és népi mesterségek; Séd-patak; Aranyos-patak; Déli-Bakony; Bándi-malom; Széphegyi-malom

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Bánd Község Polgármesteri Hivatala

Tel.: +36-88/504-130