Bakonybél

A Bakony-hegyég szívében, annak legmagasabb hegyei között egy gyönyörű völgykatlanban fekszik Bakonybél.

Védelmezőn emelkedik a település fölé a Bakony legmagasabb hegye, a Kőris-hegy. A tetején álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 méterrel van a tenger szintje felett. Innen szinte teljes körkilátás nyílik: látható például a Balaton, sőt tiszta időben az ausztriai Schneeberg és Rax 150 km-re lévő kétezres csúcsai is. A hegyen polgári légtérellenőrző radar működik.

A területet felépítő mészkőben számos barlang alakult ki, melyek közül kiemelkedik az Odvaskői-barlang, az Ördög-lik, a Pörgöl-barlang, a Likas-kő, valamint a Kis- és Nagy-Pénzlik. Emlékezések szerint nem egy közülük betyárok rejteke volt.

1018-ban Szent István király alapított monostort a mai Bakonybél környékén. A bencés rend 1754-ben épült, ma is álló barokk temploma és kolostorépülete szép arborétumával ősi hangulatot ad a környezetnek. A templom mellett a Szent Günther Zarándokudvar várja a megpihenni vágyókat.

Szent Gellért és Szent Günther remeteségének helyét őrzi a Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnája a stációkkal valamint a Kálváriával. A kápolna előtt három forrás fakad, amelyeket kőből rakott medencével foglaltak kútházba. Vizük egy tavat táplál.

A csodálatos természeti környezet és gazdag helytörténeti értékei tették kedvelt kiránduló központtá a települést.

Látnivalók:

Pannon Csillagda, Bakonybéli Tájház, Szentkút, Szent Mauríciusz Monostor, Csurgó forrás, Milleniumi Park, Mészégető, Bakonyi Erdők Háza

Polgármesteri Hivatal/ Önkormányzat elérhetősége:

Bakonybél Közös Önkormányzati Hivatal - Bakonybél, Pénzesgyőr, Olaszfalu

8427 Bakonybél, Pápai út. 7.

+36 88 585 020

+36 88 585 030