Ajka

Ajka a Dunántúl közepén, a Bakony hegység délnyugati lejtőjén fekszik. Korábban a város leginkább mint iparváros volt ismert a köztudatban, mára azonban a gazdasági szerkezete átalakult, oktatási és szolgáltatási központként szolgál a kistérségben. A városban sétálva a látogató színes homlokzatokat, virágos és szökőkutakkal teli parkokat csodálhat meg. A település lakói különösen büszkék köztéri szobraikra, melyek kiváló magyar képzőművészek alkotásai. Érdemes tehát felkutatnunk őket. A Városi Múzeum és Fotógaléria valamint a Városliget Borsos Miklós képzőművész, Molnár Gábor utazó és az ismert vadász és ifjúsági regényíró Fekete István Ajkán eltöltött éveinek emlékeit őrzi. Több helyi múzeum foglalkozik a város ipartörténetével: A Bányászati Múzeum hazánk első szabadtéri technikatörténeti emlékmúzeuma. Az Ajkai Kristály Múzeumban az üveggyártás történetével és a városban készült legszebb termékekkel ismerkedhetünk meg. A Városliget csodálatos zöld környezetében található a Kristályfürdő, Kemping és Fedett Uszoda, mely télen-nyáron aktív pihenési, kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget kínál.

Megközelíthetőség

Ajka megközelíthető a 8-as számú fő közlekedési úton Veszprém és Szombathely felől, valamint a Székesfehérvár–Veszprém–Szombathely vasútvonalon.

Látnivalók

Városi Múzeum és Fotógaléria, Bányászati Múzeum, Parkerdő, Kristályfürdő, Városliget, Nomádia Rendezvénypark, Kaszinó park, Torna patak, műemlék templomok.

Polgármesteri hivatal / Önkormányzat elérhetősége

Ajkai Közös Önkormányzati Hivatal

Tel.: +36 88/521-101

E-mail: polgarmester@hivatal.ajka.hu