Veszprém 2023 „Európa Kulturális Fővárosa”

Az Európa Kulturális Fővárosa program az Európai Unió egyik legfontosabb kulturális programja, amelynek célja rámutatni Európa kulturális gazdagságára, sokszínűségére, valamint a közös kulturális vonásokra Európán belül, hozzájárulva ezáltal Európa népeinek szorosabb együttéléséhez és egymás jobb megértéséhez.

A pályázó városok által, az Európa Kulturális Fővárosa keretében kidolgozott tevékenységek a pályázó város kulturális kínálatának bővítését, sokszínűségének növelését és európai dimenziójának fokozását célozzák többek között nemzetközi együttműködésen keresztül; törekednek a kultúrához való hozzáférés és az abban való részvétel szélesítésére; céljuk továbbá a kulturális szektor teljesítményének és a kultúra más ágazatokhoz való kapcsolódásának erősítése, valamint a város nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén

Az Európa Kulturális Fővárosa címet évente kettő, kivételes esetben három európai város kapja meg. 2023-ban ezt a címet egyedül Magyarország egy városa fogja képviselni.

A cím elnyeréséhez pályázni szükséges. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy független, az Európai Unió intézményei által kijelölt szakértői testület közreműködésével kiválasztja a pályázni kívánó magyarországi városok közül azokat, amelyek esélyesek a címre.

A nyertesek egy kétlépcsős eljárás keretében kerülnek kiválasztásra. Az első körös pályázat benyújtási határideje: 2017. december 20.

Az első körös megmérettetésen tovább jutott Veszprém, így Debrecennel és Győrrel szállhat ringbe a rangos címért.

Végső döntés alapján 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa.

További információ!