Imagine Veszprém

Borotvaélen – Veszprém és egy különc borbély hétköznapjai a 19. században

Járt Ön már valaha borbélynál? Gondolkozott már azon, miközben a hab és a penge segítségével újjávarázsolták, hogy vajon vendéglátója hogyan éli mindennapjait? Mi az öröme és mi a bánata? Mi jár a fejében, miközben az arcszeszek között válogat?

Veszprémi sétánkon egy 19. századi „kisember”, egy borbélylegény mindennapjain és naplórészletein keresztül bontakozik ki a hajdani város képe. Utánajárunk annak, hogy milyen volt egy napfogyatkozást megélni, piacra járni, megházasodni vagy esetleg kirúgni a hámból és másnap kótyagosan ébredni, és milyen törvényei voltak a szerelemnek. Időközben pedig végig úgy érezzük, mintha csak éppen beültünk volna Francsics Károly – mert ez borbélyunk neve – székébe, aki halkan, fülünkbe duruzsolva mesél magáról és életéről, míg mi szépülünk. Hallgassák csak! Ugye, hogy izgalmas?

Ár: 2500 Ft/fő, kedvezményes ár: 2200 Ft/fő

A séta hossza: 2 óra

Találkozási pont: Veszprém, Óváros tér, a milleniumi emlékműnél

Útvonal: Óváros tér - Francsics lépcső - Horgos utca - Ranolder János tér - Óváros tér - Vár utca - Rákóczi utca

Terítéken Veszprém – gasztrobarangolás a város szívében

Azt mondják, Veszprémben vagy fúj a szél vagy harangoznak. Az ImagineVeszprém gasztronómiai sétáján az a célunk, hogy ebből egyiket se vegyük észre: helyette halljuk meg az évszázadokkal korábban kiabáló piaci kofák hangját, a múlt legelegánsabb helyi szórakozóhelyein játszó cigányprímások hegedűjének zenéjét és az egykor a Séd patak vizét csapkodó malomkerekek zaját. Lehet, hogy ismerős, és térben viszonylag kicsi terepen vezet az utunk, de közben évszázadokon sétálunk keresztül: vendégfogadóból kávéházba, kávéházból presszóba, presszóból pedig olyan műhelyekbe, ahol ma is ropogós rétesek sülnek és kézzel készülnek a csokoládék.

Kóstolunk múltat és próbára tesszük a jelent, így aki szívesen keresi velünk a finom falatokon és olykor titkosabb helyeken keresztül vezető utat, azt sok szeretettel várjuk gasztrobarangoló sétánkon!

Jelentkezéskor kérem vegyék figyelembe, hogy a séta kóstolói allergéneket tartalmazhatnak, melyekre nem áll módunkban alternatív lehetőségeket felkínálni.

Ár: 3900 Ft/fő, kedvezményes ár: 3200 Ft/fő

A séta hossza: 3 óra

Találkozási pont: Laczkó Dezső múzeum főbejáratánál

Útvonal: Megyeház tér - Komakút tér - Fortuna udvar - Óváros tér - Buhim utca - Séd völgye - Margit romok - Fricska étterem

Beton és humor – Kádár-kori lenyomatok a királynék városában

“Erősen meg kellett változtatnunk az ellenségről alkotott képet, abban az értelemben, hogy aki ide bejön, nem mind ellenség, nem mindenki arra kíváncsi, hogy nekünk milyen titkaink vannak…” – nyilatkozott a hatvanas években az egykori belügyminiszter.

Tematikus városfelfedező sétánkon mi azonban éppen azokra a titkokra és történetekre vagyunk kíváncsiak, amelyek az “átkos” időszakból maradtak ránk. Kiderül, hogy hogyan lett a festői kisvárosból a majd’ az ötszörösére felduzzasztott lakosságszámú “ipari központ.” Megnézzük, hogy a korszakban született épületek hogyan szolgálták az ide érkezők kényelmét és a lakók szükségleteit.

Beszélünk a szocreálról, a modernről, a retróról és az átalakult városi életről, miközben számtalan humoros részletet mesélünk Veszprém 20. századi történetéből.

Túraidőpontok:

Amennyiben érdekli ez a túra, de jelenleg nem talál megfelelő időpontot, kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk

Ár: 2500 Ft/fő, kedvezményes ár: 2200 Ft/fő

A séta hossza: 2 óra

Találkozási pont: Veszprém, Budapesti út 6., a Hotel Veszprém főbejáratánál

Útvonal: Hotel Veszprém - Kórház utca - Egyetem utca - József Attila utca - Komakút tér - Színház kert - Kossuth Lajos utca

A túrákról bővebb információ, és jelentkezés: www.imagineveszprem.hu