Pusztapalota

Meredek, szűkös sziklacsúcson rejtőző kicsiny fellegvárra bukkan, aki a Keleti-Bakony felfedezésére indul Várpalotáról. Az egykor négy, egymástól jól elkülöníthető épületrészből álló várnak ma már csak romjait találjuk, ám a látvány így is megkapó. Induljunk el a városközpontban található Thury-vártól északra a nemzetközi (piros) turistajelzésen, s közel 5 km után, a Fajdas-hegység egyik völgyében megpillanthatjuk az egykor 3 emeletes torony ma is égbe nyúló, mintegy 15 méter magas, tekintélyes falmaradványát.

Menjünk vissza kicsit az időben, hogy lássuk, hogy is volt, amikor itt még vár állott…

A vár a XIII-XIV. század fordulóján épült, utána nevezték el a völgy déli bejáratánál akkor elterülő kis települést (a mai Várpalotát) Palotának, a várat magát pedig Ópalotának, illetve sokáig Bátorkő néven is említik. Eredetileg nem is várnak, hanem toronynak épült. A vár pusztulásának körülményei nem tisztázottak, de a török időkben még sikeresen visszavert ostroma ismeretes. A ma is használt Pusztapalota név Ópalota várának a már romos állapotára utal.

A várrom szabadon látogatható.

Ha feltett szándékunk a környék várait megismerni, semmiképp ne hagyjuk ki Bátorkő várát, és célszerű előtte mindjárt a Thury-várat is megtekinteni Várpalota központjában, hiszen az út amúgy is innen indul az erdei romhoz.

Ha kevésbé vagyunk céltudatosak szabadidőnk eltöltése tekintetében, akkor pedig feltétlenül tervezzük be programjaink közé ezt az üdítő, erdei sétát egy kis történelemmel fűszerezve! Nem fogunk csalódni!