Zirc


Bakony & Balaton kártya – elfogadóhely


Zirc festői fekvésű kisváros a Magas-Bakonyban, több mint 900 éves múlttal. Az apátsági épület emblematikus tornyai már messziről útba igazítják az arra járót. A városban és környékén megpihenni, a múlt patinás szellemiségével és a bakonyi friss levegővel töltődni kivételes, időtől független élmény. Aki erre jár, megnyugvást lel, önmagában és hitében megerősödve tér haza.

Nem hiába, a Bakony fővárosában járunk…

Zirc története leginkább a ciszterciek apátságához fűződik, amelyet III. Béla király 1182-ben alapított. Ekkor épült a grandiózus méretű templom és monostor késő román–korai gót stílusban. A mai barokk apátsági templomban látható Imre király oltáralapító emlékköve. Az apátság alapítása előtti időkből csak egyetlen történelmi feljegyzés maradt Zircről. A Képes Krónika leírása szerint 1060 decemberében I. András királyt – sebesülten – a Bakonyerdőbe, zirci udvarházába hozták. Itt halt meg, hamvait az általa alapított Tihanyi Apátság altemplomában helyezték örök nyugalomra. A török hódítás következtében a XVI. század közepén mind az apátság, mind a falu teljesen elnéptelenedett és 150 évig lakatlan maradt.

Zirc a XVII. században az alsó-ausztriai lilienfeldi apátság kezébe került. A XVIII. század folyamán a zirci apátság és birtokainak újjáépítése a heinrichaui apátság irányításával zajlott. A ma is álló barokk apátsági templomot 1752-ben szentelték fel. A monostor építése klasszicista stílusban egészen 1927-ig tartott. A Műemlékkönyvtár gyűjteményét a XIX. század közepétől őrzik. A ciszterci szerzetesek közreműködésével a XX. század elején megalakult a fiú– és a leányiskola. A település életében a XX. században megindult bányászat jelentette a fellendülést. A kommunizmus ideje alatt a szerzetesrendet feloszlatták, egészen a rendszerváltásig nem működhetett. 1984-ben Zirc városi rangot kapott.


Látnivalók

Zirci Arborétum; Zirci Ciszterci Apátság; OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár; MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma; Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház; Pintér-hegyi Parkerdő Tanösvény; Akli Major - a Zirci Ciszterci Apátság egykori barokk udvarháza; 0 km turistakőbakancs; Cuha-völgyi vasút; Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet