Várpalota

Várva VÁR Palota!

Várpalota és környéke visszatérő helyszíne a Mátyás királyról szóló történeteknek, meséknek. A város történelmi múltja azonban Mátyás koránál régebbre nyúlik vissza.

Várpalota első létéről a római kori kőgát tanúskodik, valamint a Székesfehérvár és Inota határában helyreállított két halomsír. A középkor legjelesebb emléke a város központjában álló XIV. századi vár, amelyet a későbbi évszázadok során többször átépítettek. A török időkben fontos királyi végvár volt – leghíresebb védőjéről, Thury Györgyről kapta a nevét. A 2011-ben felújított Thury-várban ma számos állandó és időszaki kiállítást tekinthet meg a látogató, ezenkívül színes rendezvényeknek, programoknak ad otthont a patinás épület. A középkor emlékét őrzik az egykori Pusztapalota romjai is, ahová Mátyás király többször ellátogatott. A Bakony rengetegének egyik legszebb pontján, a XIV. század elején épült ez a kis fellegvár, amelyről Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Krúdy Gyula és Petőfi Sándor is említést tettek műveikben. A XVIII. században virágzó mezővárossá fejlődött a település.

A város másik építészeti nevezetessége az Ybl Miklós tervei alapján épített Zichy kastély. A városközpontban található a klasszicista stílusú zsinagóga, amely ma Galéria, és a város festőjének, Nagy Gyulának a nevét viseli. Az épület ma a helyi képzőművészeti gyűjteménynek és időszaki kiállításoknak ad otthont. A XX. század elején a szénbányászat beindulásával kezdődő jelentős ipari fejlődés eredményeként a térség egészen az 1990-es évek végéig bányászati és vegyipari központ lett. Ma már ez is a múlté, de emlékét – csakúgy mint a történelmi korok emlékét – őrzi Várpalota, és jó szívvel megismerteti az idelátogatóval. Megér (legalább) egy utat!

Látnivalók

Nagy Gyula Galéria; Bányászattörténeti Gyűjtemény; Magyar Vegyészeti Múzeum; Thury-vár; Zichy-kastély - Trianon Múzeum; Pusztapalota (Bátorkő vára); Fodor Sára Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény; Szabó-féle homokbánya természetvédelmi terület; Burok-völgy; Öreg Futóné