Teremtő eldöntetlenség

2020. július 18 - szeptember 05.

Bevezető: Hegyeshalmi László igazgató, a kiállítás kurátora

A tárlatot megnyitja: Géczi János író

Köszönjük Szabados Árpád családjának támogatását, hogy a művek kölcsönzésével hozzájárultak a kiállítás megvalósításához.

Teremtő eldöntetlenség / balatoni elégia

Szabados Árpád Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész rendkívül gazdag és sokrétegű művészetét tárta a közönség elé „Lét-közeli” művészet címmel szülővárosában, Szegeden a REÖK kiállítása az év első felében. Nátyi Róbert és Sinkó István kurátorok a teljes életműből válogatva állították össze a kiállítást.

Veszprémben a Művészetek Háza kiállítása a „Teremtő eldöntetlenség/balatoni elégia” Szabados Árpád utolsó képciklusát mutatja be. Most látható először a teljes műegyüttes.

Szabados Árpád feleségével és kisfiával 2014-ben egy hónapot, 2015-ben a teljes nyarat Balatonszepezden töltötte. Ekkor festette meg azt a képciklust, amit „balatoni elégia” címen mutatunk be. A rendkívüli érzékenységgel megfestett művek megidézik Egry Józsefet, az olasz Giorgo Morandit, a balatoni fényeket, hétköznapi tárgyakat, tárgyegyütteseket.

Felfedezhetünk Szabados Árpád teljes életművében megjelenő és visszatérő motívumokat.

A megfestett terek egyszerre mutatják a kint és bent világát, a létezés elementáris nagyszerűségét, szépségét, egyszeri és megismételhetetlen csodáját.

Helyszín: Művészetek Háza Veszprém

Bakony Balaton - Teremtő eldöntetlenség Bakony Balaton - Teremtő eldöntetlenség