A Petőfi Színház májusi előadásai

Május 05. 11:00 és Május 06. 19:00 - "...Sem emlék, sem varázslat..."

Radnóti Miklós élete, tisztasága, elképesztő látása, vizualitása megragadó. Szívének dobbanása, szerelmének varázslatos megélése minden színész számára kihívás, verseinek áradó képei, szavai csak arra várnak, hogy újra meg újra halljuk, lássuk, érezzük őket. A magyar költészet egyik legnagyobb alakja. Sorsa, szenvedése, kiszolgáltatottsága, váteszi látásmódja, saját sorsának pontos előérzete révén figyelmeztető jelként magasodik elénk. Testvérünk, barátunk, társunk a magyar történelem sodró, mai hullámzásában is.

Helyszín: Latinovits-Bujtor Játékszín (Veszprém, Iskola u.)

Május 06. 19:00 - A testőr

A testőr

A színészpár házassága fél év után ellaposodik, magánéletük prózaiságának köze sincs a színpadi csillogáshoz. És mivel a férfi jó színész, elhatározza, hogy más alakban: testőrként környékezi meg az asszonyt, hogy kiderüljön: felesége hű-e hozzá, és ha nem, ha a nő elcsábítható, legalább ne más csábítsa el. Ez lesz a színész legjobb alakítása: elkeseredett, szerelmes játékába minden tehetségét belesűríti, ettől lesz vonzó, csábító, hódító, férfiasan elegáns. De mivel mindketten jó színészek, a férfi nem lehet bizonyos benne, hogy felesége felismerte-e, őbelé szeret-e újra, vagy a testőr hatott rá elementárisan. Ráadásul, aminek testőrként örülnie kell, amiatt férjként össze kellene törnie. Látszat és valóság, játék és igazi érzelem menthetetlenül összekeveredik, s férfi vagy színész legyen a talpán, aki ebből a helyzetből győztesen keveredik ki...

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Május 07. 18:00 - Tokaji aszú

Tokaji aszú

1940 legnagyobb zenés színházi sikere kétségkívül Eisemann Mihály és Szilágyi László új operettje, a Tokaji aszú volt, amely még három évvel később, a háború végén is műsoron maradt, sőt meg is filmesítettek. A rendkívül népszerű szerzőpáros korábban többek között az Én és a kisöcsém, a Hyppolit, a lakáj és a Zsákbamacska révén lett országosan ismert. Eisemann Mihály most sem fukarkodott tehetségével, olyan slágerei szerepelnek az operettben, mint a "Pénz beszél", a "Fáj, a szívem", a "Május van, az orgona virágzik", vagy a "Rózsa, rózsa, bazsarózsa", no meg sok más ismert dallam, amely most az új átdolgozás során került a darabba.

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Sok hűhó semmiért

Sok hűhó semmiért

Shakespeare komédiája a Szicíliai Messinában játszódik, ahol Hero és Claudio, valamint Beatrice és Benedek küzd meg egymás szerelméért, hogy a heves, szenvedélyes fordulatok után végre révbe érjenek, és boldogan civódjanak majd az örökkévalóságig. A szerelmi történet Shakespeare érett vígjátékai közé tartozik. A Férfiak és férfiak között dúló háborúkat felváltják a férfiak és nők közötti csaták.

Az előadás időpontjai:
2017.05.08. 19:00
2017.05.12. 19:00
2017.05.15. 15:00
2017.05.20. 19:00
2017.05.22. 17:00
2017.05.26. 19:00

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Háború vagy béke Veszprémben?

Háború vagy béke Veszprémben?

A színmű két főszereplője: dr. Komjáthy László, a város legtovább hivatalban lévő polgármestere (1911-1929) és dr. Hajós Zoltán ügyvéd, a Tanácsköztársaság veszprémi igazságügyi népbiztosa. Kettejük párharcából bontakozik a ki a korszak történelmi panorámája és meghatározó történés-sorozata: a józan ész és a fanatizmus drámája.

A darab, számos korabeli dokumentum felhasználásával, megtörtént eseményeken alapszik. Források közül a legjelentősebbek: Gutheil Jenő A kommunisták uralma Veszprémben és Mihályfi József: A túszság könyve, továbbá dr. Földesi Ferenc Komjáthy Lászlóról írt magvas tanulmánya.

Arra törekedtem, hogy a négy szereplőre írt darab – kvartett – méltó módon őrizze meg a korabeli veszprémiek áldozatos küzdelmeinek emlékét.

Az előadás időpontjai:
2017.05.09. 19:00
2017.05.14. 19:00
2017.05.29. 15:00
2017.05.30. 15:00

Helyszín: Latinovits-Bujtor Játékszín (Veszprém, Iskola u.)

Május 11. 19:00 - My Fair Lady

My Fair Lady

Hatvan éve mutatták be New Yorkban a My Fair Lady-t, azóta úgy becézik, hogy a „tökéletes musical”. Alig van színház a nagyvilágban, ahol ne játszották volna.

Bernard Shaw Pygmalion-jából készült. Őrzi az eredeti mű szellemét, gúnyos társadalom kritikáját, a tanár-tanítvány viszony sokszínű ábrázolását, de a zene, a csodálatos dallamok már emberi érzelmekről, a szerelemről szólnak.

„A Pygmalion-ban kétszer is játszottam, voltam Higgins professzor és Pickering ezredes, és különleges kihívás számomra, hogy Veszprémben megrendezhetem ezt a bájos zenés játékot.” / Bálint András rendező/

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Május 13. 19:00 - Nebáncsvirág

Nebáncsvirág

Hervé a szellemesen könnyed francia operett koronázatlan királya, a „frivol szabadság” utánozhatatlan úttörője.

A kétlaki zárdaorgonistát a színházban Floridorként ismerik, mint bohém zeneszerzőt, a zárdában Celestin, aki a jámborság élő mintaképe. Ugyancsak kétlaki Nebáncsvirág kisasszony is, aki az intézményben a zárda büszkesége, az ájtatos szemforgatás mögött azonban ezernyi csínytevés húzódik meg.

Hogyan támad szerelem Nebáncsvirág és Fernand hadnagy között, miféle bonyodalmak származnak ebből klastromon, színházon, kaszárnyán keresztül, miképp menekül meg Floridor – Celestin az őrnagy által kilátásba helyezett felkoncolás elől, és hogyan… erről szól a történet, melyben a múltszázad erkölcseit és embereit karikírozzák a szerzők.

A siker, a siker, a siker…
Egy színházi sikerhez mi kell?
Egy jó darab, egy jó zene
És sok csinos kis nő!
No meg hát kell a PUBLIKUM,
Ki erre be is jő!

Hervé hitt a zene gyógyító erejében, tegyük ezt mi is estéről estére, hallgatva a pikáns, kedélyjavító melódiákat!

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Május 17. 19:00 - Nem bánok semmit sem

Nem bánok semmit sem

Több, mint 100 éve született Edith Piaf.
Sanzonjait mégis a mai napig játszák a rádiók, évfordulója kapcsán világszerte stadionok teltek meg az ő dalaiból összeállított koncerteken.
Hogy mi a titka?
Talán a szenvedéllyel fűtött zene, hogy tudjuk a legtöbb számot az énekesnő életének saját történetei inspirálták vagy, hogy egy-egy érzést olyan nyers őszinteséggel fogalmaznak meg a dalok, hogy a bőrünk alá hatol…
Edith Piaf legendás élete mindig foglalkoztatta az embereket.
Váradi Eszter Sára és Keller János - a Vörösmarty Színház művészei - hosszú évek során több feldolgozásban is játszottak együtt Piaf életútját bemutató darabokban.
Ezzel az előadással önöket is szeretnék elröpíteni Párizs macskaköves utcáira, hogy képet kaphassanak erről a legendás előadóművészről ,és barátairól, szerelmeiről, mindazokról, akik pályáját segítették, s akik maguk is a korszak kiemelkedő egyéniségei voltak, mint Yves Montand, vagy Charles Aznavour.
Az előadásban megszólalnak a leghíresebb sanzonok, mint például: a Mylord, a Rózsaszínű élet, a Himnusz a szerelemhez, vagy a Hulló falevél...

Helyszín: Latinovits-Bujtor Játékszín (Veszprém, Iskola u.)

Május 19. 19:00 - A nagy négyes

A nagy négyes

Ünnepelt operaénekesek voltak. Mára visszavonultak. Egy békés művészotthonban él a tenor, a basszus és az alt - amikor egy nap váratlanul beköltözik a szoprán is. Teljessé vált az egykori legendás Nagy Négyes. Minden szerep változatlan: a kamaszosan túlfűtött Rigoletto, a kacér Maddalena, az érzékeny Herceg, a kiszámíthatatlan Gilda. Sérelmek, vonzalmak mintha tegnap történtek volna, véd- és dacszövetségek mintha tegnap köttettek volna. És előttük a nagy feladat: egy Verdi-gála, hosszú évek után újra a közönség előtt. De olyan-e ma is a hangjuk, mint fénykorukban? Egyáltalán: hol ér véget a magánember és hol kezdődik a művész? Ronald Harwood (Az öltöztető, illetve A zongorista Oscar-díjas szerzője) színdarabjában az örökifjúságról és a művészet hatalmáról mesél iróniával, sok humorral. A
színdarab Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Május 21. 18:00 - A király beszéde

A király beszéde

2011-ben A király beszéde elnyerte a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb színésznek járó Oscar-díjat. 1936-ot írunk. V. György fia, György pszichés dadogása miatt alkalmatlan arra, hogy tömegek előtt szerepeljen, és retteg is a megszólalástól. Holott erre nagyon nagy szüksége lenne egész Angliának, hiszen Európát egy ördögi szónok viszi a teljes őrületbe: Adolf Hitler. Egy zseniális beszédterapeuta és egy fantasztikus ember, Lionel Logue segít a királyi család tagjának, hogy ember legyen. Hogy király legyen.

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Május 27. 15:00 - Csenge csodálatos kalandjai

Csenge csodálatos kalandjai

A különleges előadás a színházat a legújabb digitális technikákkal ötvözi. Interaktív vetítés, okos LED kosztüm, egy robotlabda és egy drón is színesíti ezt a csodálatos világot!
Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt egy igazi mesebeli élményt nyújtó előadás!

A BonBon Matiné felkérésére készült előadásunk Pinokkió történetét meséli el a 21. századba ágyazva. A mi történetünkben Pinokkió egy kis robotlány, neve Csenge.

A kislány otthonosan mozog a virtuális világban és játékos könnyedséggel használja a digitális eszközöket, hasonlóan a mostani gyermekekhez. Magányos tervezője kiüresedett emberi kapcsolatait pótolná az új teremtményével, de mindekettejük számára megannyi meglepetést tartogat a változatos akadályokkal, nehézségekkel telített út, amelynek hatására mindkettőjüknek változnia kell. Csenge célja itt is a húsvér emberré válás, mely felé rengeteg kaland és megpróbáltatás vezet és amelyek segítségével meg kell tanulnia a legfontosabb erényeket (bátorság, hűség, őszinteség, hasznos tevékenység öröme). Mindeközben tervezőjével együtt meg kell találnia az egyensúlyt a virtuális és a valódi világ között és kreatívan össze kell mindezeket kapcsolnia a valós élményekkel.

Az előadás hossza: 50′

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

További információk a Petőfi Színház weboldalán