A Petőfi Színház februári előadásai

Február 2. 19:00 – Bérletszünet - A gondnok

A gondnok

Egy londoni romos bérház lomokkal teli szobájában három ember van összezárva: a lassú felfogású, enyhén ütődött Aston, a heves természetű öccse Mick, és az öreg csavargó, Davies. Összeütközésükből ered a darab konfliktusa. A tét: a szoba birtoklása, vagyis ki uralkodik a másik felett? Beszélnek egymáshoz, de senki nem érti a másikat, a saját ketrecükből nincs szabad kijárat a másik világba. Jéggé dermedt emberek jéggé dermedt világban, ahol az életnek nincs értelme: minden zavaros és ellenséges. Az egyén nem támaszkodhat másokra, sem a társadalomra, sem Istenre, sőt saját magára sem, hogy értelmet vagy értéket találjon. Ezért ragaszkodnak annyira a biztonságot jelentő szobához, és ez a magyarázata annak, hogy Mick és Aston miért tartja természetesnek, hogy Daviesnek mennie kell, és Daviesnek miért olyan rémisztő, hogy nem maradhat? De a szerző ezeket a komoly gondolatokat erőteljes humorral ábrázolja. A The Sunday Times of London-ban megjelent levelében ezt írta: „Szerintem, A gondnok vicces.”

Harold Pinter örököseinek az engedélyét a Judy Daish Associates (UK) és a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette.

Helyszín: Latinovits-Bujtor Játékszín (8200 Veszprém, Iskola u. 2.)

Tartuffe

Tartuffe

Vannak klasszikusok, amelyek mindig, minden korban megszólítják a közönséget, és mindig minden korban magára ismerhet bennük az ember, jó és titkolt tulajdonságaival egyaránt. Ilyen Molière zseniális komédiája, a Tartuffe. Néha félelmetesen, néha mulatságosan, néha együtt érzõ fájdalommal a becsapottak iránt, de mindig elementáris színpadi erővel szólal meg ez a komédia. Az átejtés nagy manipulációjának minden korban sokan sokféleképpen áldozatul esnek. Tartuffe képmutatása, átejtési képessége korokon, társadalmakon átívelő. Van az emberben egy eredendő hit, nevezhetjük vakhitnek, amely a nyilvánvalóról sem látja be, hogy ördögi és hazug. És még a katasztrófa pillanatában sem ismeri fel súlyos tévedését. Ilyen Orgon, a családfő, aki szerettei egzisztenciáját, jövőjét is kockáztatja hiszékenysége miatt, és vele szemben áll a mindenre elszánt, az erkölcsösség nevében fellépő, mindenen átgázoló, ördögien tehetséges manipulátor, Tartuffe. Ők ketten az emberi személyiség két szélsőséges oldalát testesítik meg. Ahogy változnak az idők, a korok, az eszmék, a társadalmi körülmények, úgy változnak velük kettejük lényeges tulajdonságai. Nevetünk rajtuk, és borzongunk, mert a bennünk is rejtőzködő tulajdonságainkból alkotta meg Molière ezt a két örökérvényű szereplőt és róluk szóló komédiáját.

Az előadás időpontjai:
2019.02.08. 19:00 - Petőfi bemutató bérlet
2019.02.09. 19:00 - Bakony bérlet
2019.02.13. 14:00 - Közgazdasági SZKI
2019.02.14. 11:30 - Ipari Szakközépiskola bérlet
2019.02.15. 19:00 - Sík Sándor bérlet
2019.02.18. 17:00 - Vetési Albert bérlet
2019.02.19. 15:00 - Jendrassik bérlet
2019.02.19. 19:00 - Kisfaludy bérlet
2019.02.25. 17:00 - Ujhelyi Olga bérlet
2019.02.28. 17:00 - Lovassy László bérlet

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Február 11. 18:00 – Bérletszünet - Retro szálló

Retro szálló

Különleges múltidéző időutazásra invitáljuk a 60-as, 70-es, 80-as 90-es évek zenei világát kedvelő nézőinket.

Varázslatos színházi estét garantál az októberben útjára indult Retro szálló sorozatunk, amely felidézi azokat a dalokat, amelyek mellé rengeteg élményt, emléket társítottunk az elmúlt évtizedek folyamán. A vidám időutazásban segítségünkre lesz Szeles József, Keller János és ez alkalommal Jónás Andrea is, valamint a korszak egy-egy felejthetetlen ikonja, továbbá a szalontánckar és a TeHátrum bárzenekar közreműködésével élő zene teszi még tartalmasabbá az estét. A színház és a könnyűzene találkozik a Retro szálló alatt, hiszen az előadás egy képzeletbeli szállodában játszódik napjainkban, ahol a szálló dolgozói sorra fedezik fel a régi magyar énekesek, zenekarok ottfelejtett tárgyait, felidézik a dalaikat, az est sztárvendége pedig teljes valójában is megjelenik Perlaki Róbert díszletei között és számos jól ismert, kedvelt dalát elénekli a meglepett szállodai dolgozóknak és természetesen a közönségnek. Az előadás nem titkolt célja, hogy az idősebb korosztályt visszarepítse a múltba, a régi szép emlékek közé, a fiatalabbaknak pedig megmutassa, hogy annak idején kikért rajongtak szüleik.

Az előadás után DJ DOMINIQUE Fergeteg party-val várja a közönséget a színház előcsarnokában.

Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Diótörő és Egérkirály

Diótörő és Egérkirály

A klasszikus Diótörő előadásának egy olyan új feldolgozása született, amely a világ minden színpadán arról a szeretetről beszél, amelyre nem csak a gyermekeknek, hanem nekünk felnőtteknek még inkább egyre nagyobb szükségünk van. Ahogy szükségünk van a varázslatra, amely elvisz minket, elsodor a maga furcsa, különös világába, és amely meggyőz minket arról, hogy ha képesek vagyunk megküzdeni az álmainkért, akkor megtapasztalhatjuk a csodát, amelyre vágyunk. A musical különösen izgalmas zenei világa hamar meghódította a színház- és zeneszerető közönséget.

Az előadás időpontjai:
2019.02.12. 15:00 - Ifjúsági bérlet
2019.02.23. 19:00 - Gárdonyi bérlet
2019.02.26. 17:00 - Vetési Albert bérlet
2019.02.26. 13:00 - Imre herceg bérlet

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Nyitott ablak

Nyitott ablak

Nóti Károly a harmincas évek legjobb vígjáték-kabaré szerzői közé tartozott. Nyitott ablak című darabja a boldog békeidők végén játszódik. Központi figurája egy Novotny nevű baka, akinek egyik bajtársa egy éjszaka bemászik a polgármester szakácsnőjének nyitott ablakán, és ennek a nyitott ablaknak a következménye: egy kisbaba. Az apaságot persze a tettes nem vállalja, és ebből származnak a bonyodalmak, melyek kellős közepén Novotny mindent és mindenkit összekever.

Az előadás időpontjai:
2019.02.16. 19:00 - Tánczos bérlet
2019.02.17. 19:00 - Bérletszünet

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Egerek

Egerek

Becsukódik a sajtérlelő műhely ajtaja, egér cincogás hallatszik, régi ismerősök, a szürke egerek bújnak elő az egérlukból. A tutyimutyi Márton papa, a családszerető Lidi mama és Soma, a játszótéri gyegerek és egerek csapatában legbátrabb szürke egér gyerek! Soma hazafelé a játszótérről találkozik az utcán vagy a játszó téren, ezt már pontosan nem tudom, a világ legszebb fehér egér kislányával, Fruzsinával. A fehér egér család éppen fészket keres, mert megszöktek Zakariástól a világhírű mesélőtől és Jozefinától a földkerekség legakaratosabb madarától. A fehér család kalandos úton a sajtérlelő műhelyben talál egérfészket magának, de a szürke család ezt kikéri magának és…

Nem mesélem tovább!Jertek el, jöjjenek el és nézzék meg! Mi lesz a két szerelmes kisegérrel, Fruzsival az egér Júliával és Somával az egér Rómeóval! Jó mulatást, sírás rívást!

Az előadás időpontjai:
2019.02.20. 10:00 - Üveghegy bérlet
2019.02.20. 15:00 - Pinokkió bérlet
2019.02.21. 10:00 - Csipkerózsika bérlet
2019.02.21. 15:00 - Sárkányölő bérlet

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Jövőre veled, ugyanitt (II. rész)

Jövőre veled, ugyanitt (II. rész)

Doris és George már nem fiatal. De nem tudnak lemondani az évenkénti egyszeri találkozásról. Titkos szeretők 25 éve. Gyerekük született, sőt unokájuk is, de nem tudják, nem akarják elengedni egymást. Viszont a válás és az új házasság sem opció.

Mi tartja össze ezt a viszonyt? Szex? Szorongás? Függetlenségi vágy? Önmaguk mítosza? Az első rész folytatása a boldogság utáni vágyat az abszurditásig fokozza humorral, kedvesen, legyőzve a rosszat, megragadva a közönséget.

A színdarabot Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli.

Az előadás időpontjai:
2019.02.25. 17:00 - 7. Bérlet

Helyszín: Latinovits-Bujtor Játékszín (8200 Veszprém, Iskola u. 2.)

Február 27. 19:00 - A nagymama

A nagymama

Mindannyian őrzünk néhány történetet nagymamánkról, nagymamáinkról. Talán a titkaikról is meséltek szemérmesen, hosszú unszolás után. De a szerelmes nagymamáról csak keveseknek van története. Csiky Gergely gondoskodott arról, hogy akinek esetleg nincs meséje a „nagyiról”, annak előadásunk megtekintése után legyen elképzelése arról, milyen is lehet hosszú évekig elfojtani érzelmeinket, már-már föladva a reményt, hogy valaha is bevallható lesz az igazi érzelem. Csiky bravúros meseszövése és hiteles, de rendkívül szórakoztató jellemrajzai nem állnak meg nagyszüleink szerelmi romantikájánál, a darabban minden korosztály megtalálja a szerelem megjósolhatatlan változatait, kínjait és csókjait.

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

További információk a Petőfi Színház weboldalán