A Petőfi Színház áprilisi előadásai

My Fair Lady

My Fair Lady

Hatvan éve mutatták be New Yorkban a My Fair Lady-t, azóta úgy becézik, hogy a „tökéletes musical”. Alig van színház a nagyvilágban, ahol ne játszották volna.
Bernard Shaw Pygmalion-jából készült. Őrzi az eredeti mű szellemét, gúnyos társadalom kritikáját, a tanár-tanítvány viszony sokszínű ábrázolását, de a zene, a csodálatos dallamok már emberi érzelmekről, a szerelemről szólnak.
„A Pygmalion-ban kétszer is játszottam, voltam Higgins professzor és Pickering ezredes, és különleges kihívás számomra, hogy Veszprémben megrendezhetem ezt a bájos zenés játékot.” / Bálint András rendező/
A Veszprémi Petőfi Színház a My Fair Lady c. musicalt a Tams-Witmark Music Library, Inc. (560 Lexington Avenue, New York, NY 10022) céggel kötött szerződés alapján mutatja be.

Az előadás időpontjai:
2017.04.01. 15:00 és 19:00
2017.04.06. 11:30
2017.04.29. 15:00 és 19:00

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Április 02. 19:00 - Tisztelt hazudozó

Tisztelt hazudozó

Bernard Shaw, a drámaíró-fenegyerek negyven éven át, 1899-től 1939-ig levelezett az ünnepelt színésznővel, Stella P. Campbell-lel, aki a Pygmalion ősbemutatóján Elizát játszotta. Kettejük levelezését dolgozta föl Jerome Kilty amerikai színész ebben a közkedvelt kétszemélyes „levéldrámában". Shaw és Stella sohasem lettek szeretők, talán nem is akarták, talán elmulasztották a pillanatot. Akkor mi ez a különös, negyven éven át tartó viszony? Plátói szerelem? Barátság? Véd- és dacszövetség? A művet magyarul is többször előadták „Kedves Hazug" címmel, most Nádasdy Ádám új fordításában kerül színre.

A Tisztelt hazudozó, Jerome Kilty színházi adaptációja, Bernard Shaw és Mrs. Patrick Campbell levelezései alapján.

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Az utolsó sikoly

Az utolsó sikoly

„Az ötödik felvonás című könyvem elmaradhatatlan útitársaimról szól: a színházról, a színészekről és a filmről, a mozikról, a filmcsinálásról. Velem tartanak azóta, hogy megépítettem az első bábszínházamat a gyerekszobám fehér asztala alatt” – vallja az ismert svéd rendező-író. Az utolsó sikolyban, mely sajátos álomutazás a valóság és az irodalom határmezsgyéjén a szöveg Bergman képzeletének színpadán pereg. A századelő excentrikus svéd filmrendezője, Georg af Klercker – aki három rövid nyári szezon alatt huszonöt filmet készített – felkeresi a Svéd filmgyár teljhatalmú igazgatóját, hogy némi pénzt és támogatást kérjen tőle. Az egykori barát, az igazgató azonban durván visszautasítja az illuminált állapotban levő, hol rimánkodó, hol pedig fenyegetőző filmrendezőt.

Az előadás időpontjai:
2017.04.02. 19:00
2017.04.30. 19:00

Helyszín: Latinovits-Bujtor Játékszín (Veszprém, Iskola u.)

Buda halála

Buda halála

Arany János: Buda halála. Ez a csodálatos mese a romantikus nagymester tollából „mintha idegről lőtt nyílvesszeje volna” repít minket a korai középkor varázslatos birodalmába. Buda bölcsen megosztja a hatalmat öccsével, ám az ármány éket ver a két testvér közé. A tragikus vég elkerülhetetlen. Hogy a hunok birodalma más idegen földeken ereszthessen erős gyökeret ahhoz Etelének el kell távolítania a legnagyobb akadályt. Ez az akadály saját bátyja, Buda. Halálával Etele lesz a hunok egyedüli királya, ám bűne fölött az Öreg Isten nem hunyhat szemet, ezért Etele hatalma véges. Zenés - bábos előadásunkkal egy olyan varázslatos világot tárunk a nézők elé, mely történelmünk naívan elképzelt de szívünknek mégis jóleső része.

Az előadást 7 éves kortól ajánljuk.

Az előadás időpontjai:
2017.04.04. 14:00
2017.04.25. 15:00

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Sok hűhó semmiért

Sok hűhó semmiért

Shakespeare komédiája a dél-itáliai Messinában játszódik, ahol Hero és Claudio, valamint a férfigyűlölő Beatrice és a nőgyűlölő Benedek küzd meg egymás szerelméért, hogy a heves, szenvedélyes fordulatok után végbe révbe érjenek, és boldogan civódjanak majd az örökkévalóságig. A szerelmi történet valamikor az 1600 éves körül keletkezett.

Szünetelnek a csaták, lángra lobbannak a szívek. Don Pedro, Aragónia hercege és csapata Leonato vidéki kúriáján tölt egy felhőtlennek tűnő hónapot, melyet a herceg öccse, az ármánykodó Don Juan tesz majdnem végzetessé.

Az előadás időpontjai:
2017.04.05. 15:00
2017.04.08. 19:00
2017.04.09. 17:00
2017.04.12. 19:00
2017.04.13. 19:00
2017.04.21. 19:00
2017.04.26. 19:00

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Április 07. 19:00 - Meddig vagyok?!

Meddig vagyok?!

A Meddig vagyok?! című stand up show-mban rendhagyó életemet nyújtom át, melyet erősen befolyásolt, hogy: ’fordítva vagyok bekötve’, a mottóm: ’járatlan utat a jártért el ne hagyd’, s miközben tudom, hogy „ilyen vagyok, ilyen”…. ennek ellenére „nem bánok semmit sem”!

Mindezt az elmúlt 50 év legsikeresebb film, színház és TV felvételeivel, sok humorral, dallal, verssel, prózával fűszerezve teszem.

Helyszín: Latinovits-Bujtor Játékszín (Veszprém, Iskola u.)

Április 07. 19:30 - Tanár úr kérem

Tanár úr kérem

"...Hát idehallgass, édes Büchnerkém, milyen marhaságot álmodtam… azt álmodtam, hogy én nem vagyok már tizenhat éves, hanem sok év telik-múlik és tudod, és sok zavaros és zagyva dolog jön, egészen másképpen, mint ahogy én most elképzelem. Tudod, álmomban leérettségiztem... és kiléptem az élet iskolájába, amiről Lenkei tanár úr szokott beszélni... szóval úgy volt, hogy már huszonhét éves vagyok, és ülök egy kávéházban, és nem jól éreztem magam... úgy volt, hogy tényleg egy író lettem, ami lenni akartam, és már sok könyvem megjelent és képzeld, mégse éreztem jól magam, nem furcsa? Szóval kiderült, hogy érettségi után nem olyan jó lesz, mint hittem. Az esős ablaküveghez szorítottam a fejem, és erősen elhatároztam, hogy most felébredek... és figyelmeztetlek benneteket, hogy mennyi szín és furcsaság és élet mindez és mennyi emlék és mennyi remény..."

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Április 19. 17:00 - A király beszéde

A király beszéde

2011-ben A király beszéde elnyerte a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb színésznek járó Oscar-díjat. 1936-ot írunk. V. György fia, György pszichés dadogása miatt alkalmatlan arra, hogy tömegek előtt szerepeljen, és retteg is a megszólalástól. Holott erre nagyon nagy szüksége lenne egész Angliának, hiszen Európát egy ördögi szónok viszi a teljes őrületbe: Adolf Hitler. Egy zseniális beszédterapeuta és egy fantasztikus ember, Lionel Logue segít a királyi család tagjának, hogy ember legyen. Hogy király legyen.

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Április 20. 15:00- Madarat tolláról

Madarat tolláról

A színház kiemelt feladata, hogy a gyerekeket jóra nevelje: a természet, az igaz barátság, az egészséges önkép – és nem utolsósorban – a színház szeretetére. Erre vállalkozunk, amikor ezt darabot a fiatal nagyérdemű elé kívánjuk varázsolni.

A parkban rengeteg madár él: verebek, galambok, harkályok, rigók, varjak, gólyák és a bölcs Bagoly. Nekik is vannak bánataik, gyötrelmeik, problémáik, örömeik, vágyaik – hasonlóan, mint az embereknek. A kislány madárbarátot szeretne. A kis Feketerigó, nagyon kedveli a Kislányt, a barátja szeretne lenni. De úgy képzeli, egy ilyen nagyszerű barát, mint a Kislány, sokkal különlegesebb barátot érdemel, mint ő… Közben harangoznak, vagy fúj a szél. Vagy mindkettő. És minden megoldódik.

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

Háború vagy béke Veszprémben

Háború vagy béke Veszprémben

A színmű két főszereplője: dr. Komjáthy László, a város legtovább hivatalban lévő polgármestere (1911-1929) és dr. Hajós Zoltán ügyvéd, a Tanácsköztársaság veszprémi igazságügyi népbiztosa. Kettejük párharcából bontakozik a ki a korszak történelmi panorámája és meghatározó történés-sorozata: a józan ész és a fanatizmus drámája.

A darab, számos korabeli dokumentum felhasználásával, megtörtént eseményeken alapszik. Források közül a legjelentősebbek: Gutheil Jenő A kommunisták uralma Veszprémben és Mihályfi József: A túszság könyve, továbbá dr. Földesi Ferenc Komjáthy Lászlóról írt magvas tanulmánya.

Arra törekedtem, hogy a négy szereplőre írt darab – kvartett – méltó módon őrizze meg a korabeli veszprémiek áldozatos küzdelmeinek emlékét.

Az előadás időpontjai:
2017.04.22. 19:00
2017.04.27. 19:00
2017.04.28. 19:00

Helyszín: Latinovits-Bujtor Játékszín (Veszprém, Iskola u.)

Április 30. 15:00 - Kukac Kata kalandjai

Kukac Kata kalandjai

A Magyar Zenés Színház vendégjátéka

Kukac Kata pillangó szeretne lenni. Így hát elindul kalandos útjára az éjszakai erdőbe, amire elkísérik barátai is, akik jóban, rosszban mellette maradnak.

A bolondos sáska, a cirkuszi mackó, a kék béka. Közös erővel legyőzik félelmeiket és a veszélyeket. És a leges legvégén megtalálják mindannyian azt, amit annyira kerestek – a barátságot. Mindezt sok zenével, tánccal és humorral.

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház, Nagyszínház

További információk a Petőfi Színház weboldalán