Nyugati végek őrzői

A Thury-vár Hagyományőrző- és Sportegyesület sok szeretettel várja az érdeklődőket 2019. június 29-én a várpalotai Thury-várba. A Nyugati végek Őrzői történelmi íjászverseny-sorozat harmadik fordulóján egyaránt indulhatnak örömíjászok és a kvalifikációt megszerezni kívánó versenyzők is.


Helyszín: Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1., Thury-vár
A verseny nyílt nevezésű, örömíjászok is nevezhetnek, az OB kvalifikációra csak versenyengedéllyel lehet jelentkezni.
A versenyen lehetőség van OB kvalifikáció és NB indulási jog megszerzésére
-Aki egy kvalifikációs versenyen a szabályzatnak megfelelő felszereléssel, viselettel részt vesz, indulási jogot kap a Nemzeti Bajnokságra
-Aki érvényes versenyengedéllyel rendelkezik és meglövi a megfelelő kvalifikációs szintet az indulhat az Országos Bajnokságon is! (szintek: https://misz.hu/page/tortenelmi-letoltesek)
A verseny nyílt minden íjász számára!!, akinek nincs versenyengedélye, az rajtengedélyt válthat. (A versenyengedély számhoz írja be: RAJT és a monogramját. )
Ne felejtsétek, Országos és Nemzeti Bajnokság szeptember 7-8-án a Kassai Völgyben!

A lebonyolítás a Magyar Íjász Szövetség Történelmi szakága által kiírt szabályzat szerint zajlik. ( https://misz.hu/page/tortenelmi-szabalyok). Akik esetleg nem ismernék, vagy nem tudnak még a változásokról, azoknak néhány támpont, melyek közül a legfontosabb, és ezt tüntessük fel előnevezéskor is:
háromféle íjtípussal lehet nevezni.

„A": modern anyagú tradicionális (laminált, műgyanta, üvegszálas, egyéb, kifutó nélküli íj, ide tartoznak a hasonló anyagból készült, kifutó nélküli long-bow-k)
„B": eredeti anyagból készült tradicionális (szaruíj, természetes anyagból készült, kifutó nélküli long-bow)
„C": vadászíj, kifutós long-bow-k. Minden hasonló íj (itt jegyzem meg, mielőtt néhányan elkezdenek vitázni a kifutó helyes, szakszerű elnevezéséről, melyről röpke tizenötöt hallottam már, hogy itt ezt használjuk, de a lényeg hogy modern kifutó használata tilos!)

Miután eldöntötte a versenyző, hogy milyen íj van a birtokában, és milyen korosztályba tartozik - mivel itt is történt változás a szabályzatban (kadett, ifjúsági) - már csak az előnevezés van hátra.
A versenyen minden kategóriában csak favesszővel lehet versenyezni. A természetes anyagú íjak csak természetes anyagú nyílvesszőkkel használhatók, a vesszőtestbe vágott, ill. fa vagy szaru nock az elfogadott. Ennél a kategóriánál (tehát „B") a műanyag nock nem elfogadható. A versenyhez minimum 6 egyforma vessző szükséges.

Kategóriák és nevezési díjak:
Mini 10 éves korig: ingyenes (nincs kvalifikáció!)
Gyerek (apród) leány, fiú 10-14-ig: 4.000 HUF - érvényes MISZ kártyával 3.000 HUF
Kadett (dalia/leányzó) 15-17-ig: 4.500 HUF- érvényes MISZ kártyával 3.500 HUF
Ifjúsági (dalia/leányzó) 18-20-ig: 4.500 HUF- érvényes MISZ kártyával 3.500 HUF
Felnőtt (vitéz/fehérnép) 21-50-ig: 5.000 HUF- érvényes MISZ kártyával 4.000 HUF
Senior (tiszteletre méltó férfi/nő) 51 életévtől: 5.000 HUF- érvényes MISZ kártyával 4.000 HUF
+65 Senior díjmentes

A nevezési díj tartalmaz egy tál meleg ételt. A miniknek, a +65 Senior kategóriában és a hozzátartozóknak 1.000 Ft-ért tudjuk biztosítani a menüt.

Fontos: A versenyzők elvárt öltözete, ruházata középkori vagy korábbi hangulatot tükrözzön! Nem viselhetők egyértelműen látható, modern kori ruhadarabok és kiegészítők (pl. kék farmer, napszemüveg, színeiben kirívó sportcipő, feliratos melegítőfelső illetve nadrág, mobiltelefon tartó, stb.) Segítség: történelmi szabályzat, viselet, stb. http://misz.hu/page/tortenelmi-szabalyok
Célok:
- 24 db cél: 5-30 méteres távon
- 3D, lőlap, ügyességi
- a történelmi szakág céllistájának megfelelően 3 lövés/cél
- Pontozás: 10-8-5

Díjazás: nemenként, kategóriánként minimum 3 induló esetén, érem, oklevél.

A versenyre nevezni a MÍSZ honlapján lehetséges: http://misz.hu/versenyek

Akinek nincs érvényes misz kártyája nem baj attól még tud indulni a versenyen, mivel annak a nevezési díja tartalmazza a rajtengedély árát. Ebben az esetben nevezéskor a kártyaszám helyére írja be a "rajt" szót és a monogramját. Szövetségi szakági versenyrendszerbe tartozó versenyen versenyengedély vagy rajtengedély nélkül nem lehet nevezni!

Program:
08:00 - 09:45 Regisztráció, technikai ellenőrzés, gyakorlás
09:45 - 10:00 Megnyitó, csapatok megalakítása, eligazítása
10:00 - 15:00 Verseny
15:00 - 16:00 Ebéd
16:30 - 17:00 Eredményhirdetés

Nevezési határidő:2019. 06.26. éjfélig
Helyszíni nevezés esetén, amennyiben nem történt előnevezés a nevezési díj plusz 1.000 Ft.
A verseny a MISZ Történelmi Íjász Szakág versenyszabályzatának megfelelően történik.
Versenyinfó: Oláh Tibor (Furé)
email: thurykapitany@gmail.com
Tel.: 06/20-9963-320

A versenyen mindenki saját felelősségre vesz részt. A felszerelést érintő esetleges károkért és sérülésekért a szervezők semmilyen felelősséget nem vállalnak. Aki a versenyen részt vesz, az hozzájárul a róla készült képek szabad felhasználásához.
A nevezésemmel elfogadtam a szervező egyesület és a Magyar Íjász Szövetség Történelmi Szakágának versenyszabályzatát.

Jó versenyzést kíván a Thury-vár vitézei Hagyományőrző- és Sportegyesület!

Helyszín: Várpalota,Thury vár