Magyar Nemzeti Parkok Hete

2021. 09.13 – 09.19.

2021.09. 13. 15:00 – Levendula Ház Látogatóközpont - "Forró helyzetek és jeges korszakok" című klímafilm vetítése

2021.09. 14 – A Magyar Nemzeti Parkok Hete alkalmából szeptember 14-én (kedd) a Lóczy-barlang Látogatóközpont a felnőtt látogatók részére kedvezményes jeggyel látogatható.

2021.09 15-én (szerda) a felnőttek kedvezményes jeggyel látogathatják a Salföldi Major bemutatóhelyet. Magyar háziállatfajták, állatsimogató, fűszer- és gyógynövénykert, lovaglás, lovaskocsikázás várja a látogatókat! A Salföldi Major egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat mutatja be: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfikat, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat valamint lovakat. Állatsimogatónkban kisállatok várják a lurkókat.

2021. 09. 16-án kedvezményes belépőjegy váltásával látogatható a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely. A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

2021.09.17-én (péntek) 11.00 - Vízi parányok mikroszkópos megfigyelése a Kis-Balatonon

2021. 09. 18-án ( szombat) 10 órakor térítésmentes jubileumi túrát kínál a Nemzeti Park. Jubiláló természetvédelmi területünk: a 70 éve védetté nyilvánított Úrkúti-őskarszt különleges sziklavilága. Óriási szerencsénkre a múlt század első évtizedeiben túlnyomórészt kézi szerszámokkal fejtették az úrkúti mangánércet, így a Csárda-hegyi külfejtés nem csupán ásványi nyersanyagot szolgáltatott, de egy eltemetett, ősi felszínformát is láthatóvá tett! Egy rövid geosétára hívjuk Önt ebbe a különleges hangulatú sziklavilágba, amelynek során „szóra bírjuk” a kőzeteket, megismerkedünk annak „lakóival”, az ősi tengerek élővilágával, és persze felvázoljuk a mangánércképződés lényegét, a sajátos alakú töbrök kialakulását is.

2021.09.19-én életre szóló élményben lesz része azoknak, akik élnek alaptúránkon a kedvezményes részvétel lehetőségével és ebbe a cseppet sem szokványos világba – a csodabogyós barlanglátogatásra váltanak jegyet, Balatonedericsen. Előzetes jelentkezés szükséges. Hogy mi is ez az élmény? Kihívás, vad szépség, meglepő tények, őszinte találkozás önmagunkkal, túratársainkkal és a természettel… Mindez profi barlangi túravezetők vendégeként! Min. korhatár: 10 év! Túraindulások: 08:00, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 óra

Bővebb információ: https://www.bfnp.hu/hu/programok-1#lista-2?viewMod...

Helyszín: Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelyei