Liszt 210 - Lakner-Bognár András - Szimfonikus orgonamuzsika c. orgonakoncert

2021.09.19. 16:00

Idei, Liszt Ferenc műveit felölelő sorozatunk egy több éves zenei sorozat része, melyben olyan mesterek művészetét szeretnénk a nagyközönségnek bemutatni, akik orgonára írt zenéjükkel maradandót alkottak. Tavaly a zeneszerző ős-óriás Bach muzsikája szólalt meg az apátsági hangversenyeken a szakma kiválóságainak tolmácsolásában, idén pedig a zeneművészet egyik valaha élt legnagyobb magyar szerzőjére, Liszt Ferencre emlékezünk. Az ő káprázatos személyének legszemélyesebb, legbensőbb zenei megnyilatkozása szólal meg az orgonaműveiben. Hangversenyeink a zeneszerző művészetét sok oldalról bemutatják: nemcsak orgonára, de más hangszerre, zenekarra készült művek orgona-átiratát is hallhatjuk.

A Zirci Apátság két nagy múltú orgonája rendkívül alkalmas a hangszer irodalmának stílushű előadására. Hogy miért kitűnő a zirci nagyorgona Liszt Ferenchez? Azért, mert eredeti sípanyagát az 1900-as évek elején alkotta a nagy múltú Rieger orgonagyár. Mindebből a sípanyagból a régi, értékes megtartásával és a hiányzók kiegészítésével egy mechanikus traktúrájú, precíz megszólalású, késésmentes orgonát épített két évtizeddel ezelőtt a budapesti Aquincum Orgonagyár, a régi Rieger gyár jogutódja. Különösen hangsúlyozhatjuk a zirci orgona vonós- és lebegő regisztereit, melyek igen nagy szerepet kapnak Liszt romantikus orgonamuzsikájában. Ez a zene nem minden hangszeren érzi jól magát, de az apátsági instrumentum kifejezetten alkalmas e művek tolmácsolására.

A fellépő művészek a hazai orgonás zenei élet kiemelkedő tagjai: Kuzma Levente világszerte koncertező, több neves zenei fesztiválnak meghívott vendége, valamint a Bécsi Zeneakadémián végzett, nemzetközi koncertkarriert befutott Lakner-Bognár András és Kapitány Dénes, a Zirci Apátság orgonaművésze.

Koncertek után rendhagyó közönségtalálkozó az orgonaművészekkel és a fellépő művészekkel, melyhez a Zirci Manufaktúra sörét kínáljuk az apátsági díszudvarban. Az üveg sör a jegy és bérlet felmutatásával ingyenes.

Jegyek a Ciszterci Látogatóközpont Ajándékboltjában válthatók 1.600 forintos áron. A belépőjegy 1 üveg apátsági sört tartalmaz.

A program a Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Helyszín: Zirc Apátsági Bazilika (Zirc, Rákóczi tér 1.)