Kabóca bábszínház októberi előadásai

Szeptember 21. 16:00 óra - A kiskakas gyémántfélkrajcárja

A kiskakas gyémántfélkrajcárja

A kiskakas hasa korog, de a Basa palotájában arany a mosdó. A kiskakas szeme csipás és álmos, de a Basa délig horkol. A Kiskakas keze üres, amíg meg nem találja azt a krajcárt, amely kemény, mint a gyémánt és kerek, akár a Nap. De egyetlen érme sem menekülhet a Basa orra elől, amely kiszagolja a pénzt, rejtőzzön akármelyik szemétkupac mélyén. Addig keresi, míg övé nem lesz. Te mit tennél, hogy visszaszerezd?

A klasszikus magyar népmese átdolgozásában a bátor kiskakas kiáll az igazáért és visszaveszi a krajcárkáját, amelyet a kapzsi Basa elszedett tőle—hiába veti kútba vagy kemencébe. Mese az igazságról és a bátorságról, amelyet nem lehet elhallgattatni: vízben nem merül el, tűzből kipattan, darazsakat is megszelídít.

Ajánlott életkor: 5 éves kortól

Helyszín: Veszprém, Hangvilla

Szeptember 21. 17:30 óra - Ül, áll, fekszik

Ül, áll, fekszik

Leül, feláll, körbenéz, jobbra szalad, balra ugrik, játszik, felfedez. Keres. Talál? Mit rejthet a színes doboz? Kincseket vagy kacatokat? Mindennapi tárgyakat? Mit kezdjünk a cipővel és a tűzzel vagy a vízzel? Mit csináljunk ha elakadunk, ha a saját kezünkbe gabajodunk? Ha a lábunk hátra felé halad, ha a fejünk magától bólogat? Próbáljuk meg felfedezni! Ha erre ennyi, akkor arra mennyi? Hány ujjam van? Ez a térdem? Ha erre ugrok, oda érek? Ez mind én vagyok és nem más? Milyen egyforma minden és mégis mennyire más! Góbi Rita táncművész, koreográfus mozdulatokra és gesztusokra épülő játékos előadása saját magunk és környezetünk felfedezéséről a legkisebbeknek, Fekete Ágnes bábművész előadásában.


Helyszín: Veszprém, Hangvilla

Szeptember 22. 10:00 óra - Dobronka Cirkusz, Világszám

Dobronka Cirkusz, Világszám

A Nyugat-Magyarországi Szociális Kisszövetkezet és a Magamura Alkotóműhely előadása. Az előadás létrehozásában részt vett a Mesebolt Bábszínház. Ó micsoda napok voltak, amikor a Dobronka nevű kisvárosba egy világhírű cirkusz érkezett! Az álmos utcák egyszerre csak élettel és izgalommal teltek meg: a levegőben narancsvirág, sült gesztenye illata és trombita hangja kavargott, a kisasszonyok szeme szikrázott, a férfinépnek szép kitekerős bajsza nőtt, és az egész világ (mint egy égi körhinta) három napig az éjbe világító sátor körül forgott. Aztán a porondmester az egész cirkuszt eltüntette a varázskalapjába, és Dobronka ismét szürke hétköznapokra ébredt. Két fiatal a letaposott fűben, faforgácsok, elvesztett zebracsíkok, lócitromok és elhagyott selyemszallagok között egy színes zsonglőrlabdát talált. A zsebükbe tették, hazavitték. És uram teremtőm, mi történt másnapra! Otthonuk melegében a zsonglőrlabdából egy csibe kelt ki! Hohó! És itt kezdődik a mi előadásunk: a csibéből tyúk lesz, az emlékekből új játékok, a játékokból új cirkusz! A hajdani vándormutatványosok által megalkotott és ápolt műfaj – a marionett cirkusz bája és szépsége előtt tisztelgünk, azt idézzük fel játékban: oroszlánordítással, légtornász bukfenceivel, papírrózsákkal, szelídített hintalóval, élőmuzsikával és a világ valamennyi csodájával!

Helyszín: Veszprém, Hangvilla

Szeptember 22. 11:00 óra - Hurrá, Kacabajka!

Hurrá, Kacabajka!

Tarbay Ede: Hurrá Kacabajka!

Ősbemutató

Kacabajka nem csak nevében vidám, de természetében is. Már az is furcsa, hogy ő maga egy elhagyatott cirkuszi lakókocsi. Természetesen társaságra vágyik, ahogy mindenki. A társaság megnyerése érdekében megtesz mindent, még varázsol is, hiszen régi lakóitól mindent megtanult. Hogy sikerül e neki az mesénkből kiderül.

Tarbay Ede meseirodalmunk kiemelkedő alakja. Bábszínházra íródott dramatikus történetei mindig szívet melengetőek, kedvesek.

Helyszín: Veszprém, Hangvilla

Szeptember 27. 14:00 óra - Valami titkos dolog

Valami titkos dolog

Történetünk főhőse egy igazán jól nevelt fiú. Senkinek és semmire nem tud nemet mondani. Pedig olyan sokféle nem létezik. Ott van például a lerepül a hajad nem, vagy a kő kövön nem marad nem. Ezek a legnehezebbek, de Ádámnak már az is képtelenség, hogy egy nagyon köszönöm, de nem elhagyja a száját. Szerencse, hogy Ádámot maga Nem tanítja meg a „mesterségre”, hogy aztán barátokat is könnyebben szerezzen. De ki ez a Nem?

Ajánlott korosztály: 7-10 éves

Helyszín: Veszprém, Kabóca Bábszínház

Szeptember 29. 17:00 óra - A tengerlépő cipő

A tengerlépő cipő

„Gyí, te fakó, messzire,
Hazaérünk estére.
Kis madarak, ne féljetek,
Tőlem meg ne ijedjetek,
Maradjatok csendesen,
Repüljünk hát sebesen!”
Ki ne szeretne eljutni egy szempillantás alatt az Üveghegy lábához, vagy a templomtorony tetejére. A tengerlépő cipő segítségével a mesében együtt repülhetünk a szereplőkkel s izgulhatunk értük. Ha te is segítesz, legyőzzük az akadályokat!

Ajánlott életkor: 4-144 éves korig

Helyszín: Veszprém, Szaléziánum

További információk a Kabóca Bábszínház weboldalán.