”Jó szerencsét!” bányászat a Bakonyban

2017.09.02-12.04.

A Kárpát-medencében a bányászatnak több száz éves hagyománya van. A késő középkorban ez a terület látta el nemesfémekkel az akkor ismert világ nagy részét. Nagy Lajos király uralkodása idejében Magyarország adta Európa aranytermelésének több mint felét. A bányász szakma rangot és megbecsülést jelentett. A korban külföldi uralkodók rendszeresen kértek országuk iparának fellendítéséhez Magyarországról a bányászathoz és kohászathoz értő mesterembereket.

Az ipari fejlődés megteremtette a nagyipari szén-, bauxit- és mangán bányászatot. Zirc környékén, Dudaron, Bakonyoszlopon az évtizedes múltra visszatekintő bányászat – korunk megváltozott piaci viszonyaihoz igazodva – ma is folyik. A Bányásznap története hosszú múltra tekint vissza Magyarországon. A rendezvény az évek során a bányász településeken, bányászvárosokban közkedvelt és népszerű népünnepélyekké váltak.

A zirci Bányásznap kezdő rendezvénye a bakonyi bányászok emlékének szentelt kiállítás, amely 2017. szeptember 2-tól Szent Borbála napjáig, tehát december 4-ig megtekinthető a Reguly Antal Múzeumban és Népművészeti Alkotóházban. A bányászattal kapcsolatos munkák bemutatásán túl a Múzeum digitális vitrinének segítségével sétát tehetünk a dudari bánya múltjában. Több száz archív fénykép segítségével idézzük fel Zirc környékének bányász múltját.

Program 2017.09.02-én:

07:30-10:00 Reggeli zenés ébresztő a város közterületein – közreműködik a Zirci Fúvószenekar

13:00 „Jó szerencsét!” Bányászat a Bakonyban kiállítás megnyitó a Reguly Antal múzeum és népművészeti alkotóházban.

14:00 Fúvós térzene – Pintérhegyi bányász emlékműnél

15:00 Bányásznapi ünnepség – Pintérhegyi bányász emlékműnél

16:30 „Estebéd” – Pintérhegyi bányász emlékműnél

Az ünnepség szervezői megvendégelik a résztvevőket.

18:00 Bányász-Erdész találkozó – Pintérhegyi bányász emlékműnél

19:30 LGT emlékzenekar koncertje - Pintérhegyi bányász emlékműnél

22:30 Ünnepség zárása - Pintérhegyi bányász emlékműnél

Helyszín: Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház (8420 Zirc, Rákóczi tér10.)