Hangvilla júniusi programjai

Június 1. 18:00 - Vaterland

Vaterland

Thomas Bernhard Az olasz férfi című elbeszélése és más művei alapján. A történet szerint feszült légkör uralkodik az ódon hangulatú felső-ausztriai udvarházban. Az öngyilkos apa temetésére gyülekezők között vannak, akik az épületben túltengő gyász elől a szabadba, a friss levegőre vágynak. Ám az érintetlennek hitt természetben, az üvegház mögötti tisztáson jól kivehető a fűben egy világos folt. A családtagok emlékezetéből kitörölhetetlen esemény nyomát, egy háborús tömegsírnak a körvonalait a nemrégiben bekövetkezett „balszerencse” és az azt követő „borzalmas búcsúztatás” teszi igazán láthatóvá. A ravatal előtt felsorakozó rokonok magukban beszélve ismételgetik az apáról, a szülői házról szóló „rágalmakat”.
A földbe kapart áldozatok utolsó hangjainak nyomasztó emlékétől lehetetlen megszabadulni.

Helyszín: Hangvilla, Nagyterem

Június 2. 18:00 - Bozsik Yvette Társulat: Galántai Táncok / Orfeusz

Bozsik Yvette Társulat: Galántai Táncok / Orfeusz

A Galántai táncok Kodály Zoltán egyik legnépszerűbb zenekari műve. Bozsik Yvette ebben a koreográfiában több szempontból is visszatér a gyökerekhez: a japán butoh és a magyar néptánc hagyományait ötvözi a kortárs tánc elemeivel, melyek együtt alkotva különleges harmóniát, haladnak a természet, a mélység és a belső koncentráció felé. Bozsik Yvette a koreográfiát Endo Tadashi butoh mesternek ajánlja. ORFEUSZ A mű az élet, a halál, a szerelem, a kitartás és a hit kérdéseit boncolgatja. Az ember önfeláldozásáról szól, a szerelem visszaszerzéséről a haláltól. Az Orfeusz és Euridikét Bozsik Yvette két nagy példaképe is színpadra vitte, így ez a koreográfiája előttük is tisztelgés: Pina Bausch és Mary Wigman munkássága előtti meghajlás és emlékezés.

Helyszín: Hangvilla, Nagyterem

Június 3. 18:00 - A jövő csillagai

A jövő csillagai

A balettet Fodor Antal a Magyar Állami Operaház együttese számára készítette, ősbemutatója 1974-ben volt. A Magyar Táncművészeti Egyetem a mostani felújítást a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósítja meg.

A balett koreográfiája (részlet F. Molnár Márta – Vályi Rózsi: Balettek könyve-ből) Fodor Antal egy szimfonikus koncertbalettet alkotott J. S. Bach E-dúr hegedűversenyére. Az allegro- tételekben (I. és III.) a változatos mozdulatkombinációk, ugrások, szárnyalások, valamint a különböző térformák, az adagio-tételben (II.) pedig a szólista kötetlen, szabad táncmozdulatainak érzelmi telítettsége révén tudja az alkotó a zene egyes tételeinek érzelmeit és hangulatait kifejezni. A zene „láttatása” formailag is megtörténik, hiszen a partitúrát teljes mértékben követi a tánc. Ebben a koreográfiában Fodor Antal a nemzetközileg elterjedt Graham-technikán alapuló mozdulatrendszert használja fel nagyon tiszta és nagyon költői módon.

Dobbantó (részlet a Trafó Kortárs Művészetek Házában 2018. június 1-én bemutatott kortárs tánc darabból) „Van egy pont, ahol dobbantani kell. Az iskola már nem zárhat magába. Még irányít, lehetőségeket mutat, de eljön az a pont, ahol már ez sem kell. Az adott pontban ugrani kell, ejtőernyőt a kellő pillanatban kibontva.” (Lőrinc Katalin, a vizsgázó évfolyam vezetője.)

Dzsumbuj “Lendületek, dinamikák kavalkádja az itt és most életérzéseiből.”

Helyszín: Hangvilla, Nagyterem

Június 8. 19:00 - Engedjük el!

Engedjük el!

A Fortuna Színjátszó Egyesület idén készítette el első saját kétfelvonásos musicaljét, a nagy sikerű Honeybeast együttes dalainak felhasználásával.

Jegyár: 2.000,- Ft.

Helyszín: Hangvilla, Nagyterem

Június 9. 19:00 - Magyar Kórusok Találkozója - Ünnepi koncert

Magyar Kórusok Találkozója - Ünnepi koncert

Szent Korona Kórus - Ipolybalog (FELVIDÉK)

karnagy:Molnár Ottó Peredi Nőikar (FELVIDÉK)

karnagy: Jónás Katalin

Veszprém Város Vegyeskara

karnagy: Erdélyi Ágnes

Helyszín: Hangvilla, Nagyterem

Június 16.17:00- Viktoria Podolszkaya által vezetett Arabesque balettstúdió növendékeinek gálaműsora

Viktoria Podolszkaya által vezetett Arabesque balettstúdió növendékeinek gálaműso


Jegyár: 500,- Ft.

Helyszín: Hangvilla, Nagyterem

Június 17. 17:00 - Royal Opera House - Tosca

Royal Opera House - Tosca

A Tosca jelen operaévadunk egyik tündöklő csillaga. Az első, baljós akkordtól kezdve szinte tapinthatóvá válik a politikai zavargás és rettegés légköre. Jonathan Kent The Royal Opera-beli rendezése az 1800-as évek Rómájának vészterhes politikai időszakában játszódik. Scarpia, a titkosrendőrség vezetője ‒ minden operaszereplők leggonoszabbika ‒, könyörtelenül üldözi és halálra kínozza az állam ellenségeit. Komor, démoni áriái éles ellentétben állnak Tosca és Cavaradossi idealizált szerelmi kettőseivel, az olyan éteri áriákkal, mint a Vissi d’arte és az E lucevan le stelle. Giacomo Puccini tragédiája meghódította az 1900-as premier közönségét, és máig méltán az egyik leggyakrabban játszott opera maradt: megkapó cselekményének és fantasztikus zenéjének köszönhetően. A produkció látványos volta miatt ‒ gyertyafény megvilágította templombelső, Scarpia nyomasztó dolgozószobája és titkos kínzókamrája, valamint a római napfelkelte idézte túlzott optimizmus ‒ a könyörtelen végkifejlet néha enged a szorításából. Puccini gondosan mérlegelt hangjegyei ugyanolyan precízen kívánják megteremteni a valóság illúzióját egy távoli ágyúdörgés, mint az I. felvonásbeli Te Deum harangzúgása vagy a kivégzőosztag sortűze esetén.

Helyszín: Hangvilla, Nagyterem