Geotúra ajánló

Talán Ön is szívesen kirándul. Szeret a természetben járni, megpihenni egy hűs erdőben, jóízűt kortyolni egy forrás vizéből. A túraösvények nem csak kikapcsolódásra vagy egy kellemes sétára csábítják, hanem a természeti értékek is felkeltették az érdeklődését és talán már vett is egy növényhatározót vagy távcsövet, amivel megfigyelheti a madarakat. Egy geotúra során Ön megismerkedik a terület geológiai múltjával, az ott fellelhető kőzetekkel, a bennük található ősmaradványokkal.

A szakvezetett túra kizárólag a koronavírus ellen védett személyek, és a felügyeletük alá tartozó, 18. életévüket be nem töltött személyek által látogatható. A koronavírus elleni védettség igazolására kizárólag a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendeletben meghatározott, érvényes védettségi igazolvány, illetve applikáció alkalmas.
További részletes tájékoztató: ld. Letöltések / Tájékoztató a BfNPI bemutató- és látogatóhelyein, valamint túráin alkalmazandó védelmi intézkedésekről.

A túrák előzetes regisztrációhoz kötöttek,minimum 10 fő jelentkezés esetén indul, maximum 30 fővel.

2021.06.06. – Geotúra a varázslatos Alsó-Cuha-szurdokban

Június 6-án (vasárnap) a „vonatos” geotúránkon hazánk legszebbnek tartott vasútvonalának történetével és az Alsó-Cuha-szurdok kialakulásával, vadregényes felszínformáival ismerkedhetnek meg.

A geotúrán a közösségi közlekedést vesszük igénybe: reggel Veszprémből Vinyére, illetve délután Vinyéről Veszprémbe vonattal utazunk. Geotúránk során bepillantást nyerünk egy évmilliókat felölelő történetbe, melynek főszereplői hajdan itt hullámzó tengerek különleges lakói.

Bővebb információ és regisztráció:

https://www.bfnp.hu/hu/program/geotura-a-varazslatos-also-cuha-szurdokban

2021. 06. 11. – Geotúra Bodoro rejtelmes világába

Vadregényes tájon, vízmosásokon át vezet izgalmas túránk június 11-én (péntek) 15.30 órakor. Térítéses programunkra előző nap 16.00 óráig várjuk jelentkezését.

A Kapolcs határában emelkedő Bondoró különleges atmoszférát árasztó vulkáni világába talán még kevesen merészkedtek be, pazar látványosságait egyenlőre titokban tartja. Ennek az lehet az oka, hogy nem hálózzák be jelzett turista utak, legtöbb csodájához még ember járta ösvény sem vezet. Ezen a geotúrán lehetőség nyílik elsők között megismerni azokat a szenzációs természeti kincseit, melyeknek jogos helyük van turisztikai célpontjaink „top listáján”, s amelyek a megfelelő útvonalak kiépítése után széles körben is ismertek lesznek.

Bővebb információ és regisztráció:

https://www.bfnp.hu/hu/program/geotura-a-bondoro-rejtelmes-vilagaba-junius-11-en

2021. 06. 13. – Geotúra a várpalotai Várvölgyben

Június 13-án (vasárnap) 10.00 órakor kezdődik térítéses geotúránk, amelyre jelentkezni előző nap 16.00 óráig lehet.

A geotúra útvonala a várpalotai Várvölgy festői szépségű szurdokában vezet. Ahogy szűkül a völgy, úgy válik egyre izgalmasabbá: a két oldalról fölénk hajló hatalmas sziklák ölelésében olyan érzésünk támad, mintha a természet katedrálisának természetes szoborparkjában sétálnánk. Itt lehet igazán átélni, hogyan lényegül át egymásba a lágy víz és a kemény kő. A bizarr küllemű sziklapárkányok, mesét idéző sziklatornyok, kisebb-nagyobb barlangüregek között járva lépten-nyomon rácsodálkozhatunk arra a minden fantáziát felülmúló formagazdagságra, amit e két elem szüntelen násza teremt.
Nem állhatjuk meg, hogy be ne bújjunk az ösvény mellett rejtőző Gazsi-lik-barlangba, melynek kapcsán a terület régészetének legizgalmasabb fejezeteiből válogatunk egy csokorra valót.
Felkaptatva a Pusztapalota megtépázott ormaihoz, a történelem viharait idézzük: honfoglaló törzseinknek, portyázó rablólovagoknak, török idők nagy harcosainak, a szabadságharc honvédjeinek világát.
A túra utolsó szakaszában megkapjuk méltó jutalmunkat a kitartó gyaloglásért: a Fajdas-hegy tetőszintjén az ország egyik legszebb ördögszántására lépünk (mese a helyszínen), és megtekinthetjük a szakma által karr-mezőnek nevezett sziklafelszínt. A túravezető külön ajándéka az a kilátópont, ahonnan egyszerre borul lábunk elé a Várpalotai-medence és a Balaton minden időjárásban elbűvölő színű víztükre.

Bővebb információ és regisztráció:

https://www.bfnp.hu/hu/program/geotura-a-varpalotai-varvolgyben-izelito-a-keleti-bakony-termeszeti-es-kulturalis-oroksegebol-hu

2021. 06. 19. – Dörgicsei levendulás-templomos geotúra

Tartson velünk térítéses túránkon június 19-én (szombat) 9.30 órakor a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb részén, a „Dörgicsei Mészkő-Alpokban”! Jelentkezés: előző nap 16.00 óráig.

Aki szereti a lankákba simuló kora középkori templomokat, aki kíváncsi különleges bányák különleges mészkőfejtési technikáira, aki szeretné látni a nyugati országrész legszebb karrmezőjét, aki önállóan szeretne felfedezni kisebb barlangüregeket egy hosszabb függőleges sziklafal mentén, az ne hagyja ki a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb gyöngyszemének, a „Dörgicsei Mészkő-Alpoknak” felfedezését!

Vissza felé menet belépőjegy váltásával lehetőség nyílik a Dörgicsei Levendárium megtekintésére, ahol virágpompában álló levendula ültetvényben gyönyörködhetnek és levendulás termékek sokasága között válogathatnak.

Bővebb információ és regisztráció:

https://www.bfnp.hu/hu/program/dorgicsei-levendulas-templomos-geotura-2021-06-19

2021. 06. 26. – Ördög-árok geotúra

Június 26-án (szombat) 10.00 órakor a Barlangok Napja alkalmából szervezett térítéses geotúrátra invitáljuk! Jelentkezni előző nap 16.00 óráig lehet.

Bővebb információ és regisztráció:

https://www.bfnp.hu/hu/program/barlangok-napja-ordog-arok-geotura

Helyszín: Bakony-Balaton Geopark