Filmklub a Levendula Házban

2019. augusztus 8.-

Augusztus 08-án 18.00 órakor

Talpuk alatt fütyül a szél

Az 1830-as évek betyárvilágának eastern főhőse, Farkas Csapó Gyurka megszökik a börtönből és visszatér a karcagi pusztákra, hogy bosszút álljon feladóin. A pusztai pásztorok védelmet látnak benne, mert életterüket a gazdag, kapitalizálódó vármegye erősen korlátozza. Az elszegényedett dzsentriivadék csendbiztos, Mérges Balázs is csak tessék-lássék veszi üldözőbe az elhíresült betyárvezért, egészen addig, míg Gyurka a vezéri babérokra törő, intrikus Jeles Matyi miatt pásztort nem öl. Vérdíjat tűznek ki a fejére, s miután leszámol Matyival, a pásztorok adják bitófára.

Szomjas György Djoko Rosić, Bessenyei Ferenc és Bujtor István főszereplésével készült, legendás filmje a magyar filmtörténet egyik legizgalmasabb és legkedveltebb alkotása, amely minden korosztály képviselőit magával ragadja. A Talpuk alatt fütyül a szél műfaját tekintve eastern, amelyre azt szokták mondani: európai western. Easternnek szokás ugyanis nevezni azokat a kelet-európai játékfilmeket, amelyek az amerikai westernfilm műfaját tekintik mintájuknak, történetükben, dramaturgiájukban követik azokat, viszont a westernnel ellentétben jellemzően az eurázsiai sztyeppevidéken játszódnak.

Még több információ itt!

http://bfnp.hu/hu/programok/talpuk-alatt-futyul-a-szel

Augusztus 15-én 18.00 órakor

Apró mesék

A történet szerint hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.

A Félvilág, A berni követ és az Örök tél alkotóinak új történelmi romantikus thrillere sok izgalmat, fordulatot és érzelmet ígér.

Még több információ itt!

http://bfnp.hu/hu/programok/apro-mesek

Augusztus 22-én

Gemenc- Az árterek világa

Gemenc Közép-Európa legnagyobb ártéri erdeje, ahol a víz folyamatosan alakítja a tájat. A Duna határozza meg az ott élő növények és állatok mindennapjait: egyszerre táplál, véd és fenyeget, épít és pusztít. Az erdő és a folyó találkozása kitűnő élőhelyet biztosít lakóinak: a gemenci ártéri erdő szarvascsordák, vaddisznókondák, sasok, sakálok, hódok, gémek, jégmadarak mellett a védett fekete gólyák egyik legnagyobb populációjának ad otthont.

Az öt éven keresztül, nagy műgonddal és speciális technikával – köztük rejtett vadkamerákkal, légi és víz alatti kamerákkal – készített természetfilm az ő életükbe enged betekintést, többek között olyan különleges felvételekkel, mint a fekete gólya fészekrakása és a fiókák felnevelése, vagy a 2013-as nagy dunai árvíz idején rögzített drámai képsorok. Az élővilág bemutatása mellett a film nagy hangsúlyt fektet az ártéri erdő különleges hangulatának ábrázolására is, hajnali tájképekkel és sok légifelvétellel, miközben a háttérben Strauss, Vivaldi, Verdi, Puccini, Mahler és Bartók örök érvényű dallamai csendülnek fel.

A film lehetőséget ad arra, hogy a természetfilmek fontosságáról beszélgessünk, valamint arról a csodáról, hogy a rejtett vadkamerákkal és víz alatti kamerákkal készített felvételek által olyan természeti kincseket fedezhetünk fel, amelyeket máskülönben talán sosem tapasztalnánk meg.

Még több információ itt!

http://bfnp.hu/hu/programok/gemenc-az-arterek-vilaga

Augusztus 29-én

Zimmer Feri

Fikász Ferenc ötvenéves vállalkozó hatalmas adósságot a nyakába véve kibérel egy balatoni üdülőt. Terve szerint őszre kifizeti az adósságot és lerakja családja boldogulásának alapjait. Természetesnek veszi, hogy ennek a célnak az eléréséhez minden eszközt alkalmaznia kell: méregdrágán adja ki a szobákat, vizezi a sört, romlott húsból főz, földet kever a kávéhoz. Kizárólag a családjában bízik, bár bennük sem mindig. Felesége, lánya, veje és a néger konyhalány alkotja a „kifosztó-kombinát” legénységét, amely még kibővül Petivel, Fikászné unokaöccsével is. A fiú eredetileg nyaralni jött, de természetesen őt is beállítják a haszontermelő láncba. Az ő szemével látjuk ezt a groteszk, a bevétel hajszolásába szó szerint belehülyülő világot.

Tímár Péter mulatságos filmszatíráját nincs, aki nem szereti! A sajátos technikával készített film (a színészek eredetileg visszafelé mozogtak) a Balaton környékéről ad komikus látképet, s igazán megmosolyogtatja és szórakoztatja a közönséget.

Még több információ itt!

http://bfnp.hu/hu/programok/zimmer-feri


Helyszín: Tihany, Levendula Ház látogatóközpont