Cui haec sacra reliquia inerat „… Kendő, amely a Szent Jobbot takarta…”

2018. július 03-december 31.

Különleges, a nagyközönség számára eddig rejtett műtárgyegyüttes kerül bemutatásra a Laczkó Dezső Múzeumban.

Államalapító királyunk emléke előtt tisztelegve a Múzeum kamara kiállítást nyitott 2018. július 3-án, ahol megtekinthető a Szent Jobbot védelmező kendő és Mária Teréziai hitelesítő írása.

A kiállítás aktualitását adja Szent István király halálának és ország felajánlásának 980-ik, szenté avatásának 935. évfordulója.

A tárlat központi eleme az az ereklyekendő, mely a veszprémi Érseki Palota házi kápolnájában található, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény leltárában van (81.62.1-2.). A Szent Jobbot 1771-ben Raguzából, egy selyemlepelbe takarva szállították Bécsbe, hogy semmilyen sérülés ne érhesse az úton. A kendőt Szent István kézfejének festett képe díszíti. A műtárgyhoz tartozik egy eredeti Mária Terézia királynő kézjegyével hitelesített latin nyelvű írás is.

A kiállításban helyet kap néhány, a 10-11. századra vonatkozó régészeti emlék, valamint Szent István tiszteletéhez kapcsolódó tárgyak, többek között egy 1764-ben a Mária Terézia által alapított Szent István Lovagrend megalakulása alkalmából veretett ezüstérme, valamint egy érdekes 1915-ös világháborús emlék, melynek egyik oldalán Szent István, a másikon Ferenc József ajánlja fel Magyarországot Szűz Mária oltalmába.

A kiállítás látogatható hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

Sajtókapcsolat:

Benkő Gabriella

közönségkapcsolatok és marketing osztályvezető

Laczkó Dezső Múzeum

8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

mobil: + 36 30 5666 250

e-mail: benkogabriella@ldm.hu

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum kamaraterem, Veszprém Erzsébet sétány 1.