7. Veszprémi Sörfesztivál

2019.06.13-16.

A sör egyidős a civilizációval. Az emberiség talán előbb hörpintett e gabonából erjesztett italból, mint a borból. Sőt, egyes kutatók úgy vélik, hogy a „folyékony kenyérnek” titulált ital felfedezője korábban rukkolt elő aranyos színű italával, mint a pékek cipóikkal.

Magyar specialitásnak nevezhetjük a "kun sert"vagy más néven"kenyérsert". Ez a kenyérsütés mellékterméke volt. A gabona magvakat (köles, árpa, búza) megőrölték, víz és kovász hozzáadásával kenyeret készítettek, úgy hogy a külseje jól megsüljön, a belseje meg nyers maradjon. A kenyeret megtörték, vizes edénybe tették néhány nap alatt megerjedt a kovásztól, így egy enyhén savanykás kis alkohol tartalmú italt kaptak.

Az első nagyüzeminek nevezhető serfőzdét II. Rákóczi Ferenc, alapította Őraljfalván Vélhetően a mai Váci utcában.