Várpalota

Thury-vár

Bakony & Balaton kártya – elfogadóhelyA vár kalandos története az 1300-as évekre nyúlik vissza. A Konth család eredetileg kastélyt építettet, majd a török korban végvárrá alakították át. Nevét védőjéről, Thury Györgyről kapta. A legenda szerint Aragóniai Beatrix hercegnő is itt készült fel a másnapi királynői koronázásra. Az ásatások során egyedülálló Zsigmond korabeli világi freskók kerültek elő, a kőbe faragott rózsaablakok a mai napig megtekinthetők.

A 600 éves Thury-várba érkezők több állandó és időszaki kiállítást tekinthetnek meg. Állandó kiállítások: a Matzon Frigyes kiállítás, trófea kiállítás, viselet kiállítás, Bányászattörténeti Gyűjtemény, középkori fegyverkiállítás. A középkori Thury-várat mint rendezvényközpontot is érdemes felkeresni: részese lehetünk itt esküvőknek, koncertnek, középkori kori várostromnak. Kiemelt rendezvény: minden év június második hétvégéjén: „A Diadal Napja”.

Nyitva tartás:

November 2 - Március 31.: 9:00 - 17:00

Április 1 - Október 31.: kedd-vasárnap 9:00 - 19:00

Elérhetőség:

8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1.

+36 88 472 305

info@thuryvarkft.hu

Thury-vár honlapja: thuryvar.hu

Bányászattörténeti Gyűjtemény

A Thury-várban található a város bányászattörténeti gyűjteménye, ahol aknákat, bányamentő eszközöket, bányában használatos világítási eszközöket, ásványokat, kőzeteket, ősmaradványokat és a homokbánya őslénytani leleteit tanulmányozhatjuk.

Nyitva tartás:
Kedd – Vasárnap: 10:00-18:00

Elérhetőség:

8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1., Thury-vár

+36 88 472 305

info@thuryvarkft.hu

Thury-vár honlapja: thuryvar.hu

Zichy-kastély – Trianon Múzeum

A kastélydombon álló gróf Zichy-kastélyt a XVIII. század első felében kezdte építtetni a Várpalotán élő egyik Zichy család. A város uralkodó pontján álló épület egy évszázaddal később leégett. Ekkor a művészetpártoló földesúr, Waldstein János birtokolta a kastélyt, amelynek felesége, Zichy Terézia révén lett tulajdonosa. A kastélyt Ybl Miklós tervei alapján újjáépíttette. A földszinti, szépen felújított hall eredetileg kápolna volt, a világháborúk ideje alatt garázsnak használták. Az emeleti könyvtár gyönyörű fa polcai és különleges fa burkolatai máig láthatók, könyvei azonban 1913-ban megsemmisültek. A könyvtárterem, mennyezetén látható mitológiai korokat idéző freskóival ma is rendszeresen kulturális rendezvények otthona. Az épület homlokzatán látható a Waldstein – Zichy címer 1876-ból. Az épület ma a Trianon Múzeumnak ad otthont, amely a Kárpát-medence természeti, történeti, kulturális értékeit, a XX. századi békeszerződés népességi, gazdasági előzményeit mutatja be. A kiállítás foglalkozik a trianoni békeszerződés, a bécsi döntések és a párizsi békeszerződés történetével, következményeivel. Külső-Magyarországiak (az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők) számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes.

Nyitva tartás:

Hétfő:szünnap
Kedd-Csütörtök: 10:30-16:00
Péntek-Vasárnap: 10:30-17:00

Elérhetőség:

8100 Várpalota, Gróf Apponyi Albert liget 1.

+36 88 372 721

trianonmuzeum@trianonmuzeum.hu

kolozsvar@index.hu

Nagy Gyula Galéria

A galéria XIX. században klasszicista stílusban épült épülete 1975-ig zsinagógaként működött. A függőkarzatokat leszámítva eredeti szépségében látható ma is. Jelenleg tartós bérletben van.

Elérhetőség:

8100 Várpalota, Szent István u. 3.

+36 88 472 305

info@thuryvarkft.hu

Fodor Sára Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

Az egykori Megyeház és modern 10 emeletes lakóépületek szomszédságában bújik meg a tájház épülete. Ez a parasztház a környék és a település paraszti és iparos múltjából fennmaradt eszközöket mutatja be az utókor számára. Az állandó kiállításon a látogató elé tárulnak a régi palotai élet megmaradt eszközei a meszesek, földművelők, fazekasok, csapók, bognárok mézeskalácsosok mindennapjaiból.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.

Elérhetőség:

8100 Várpalota, Jókai u. 15.

+36 88 472 305, 06-30/613-6541

info@thuryvarkft.hu