Ajka

Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ

A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont gyönyörűen felújított, esztétikus környezetben várja vendégeit. Az 500 fős színházteremben felnőtt és gyerekszínházi előadásokat, koncerteket, gálaműsorokat rendeznek egész évben. Az épületben működik továbbá egy információs központ, 3D mozi, könyvtár, de időszaki kiállítások is megtekinthetőek.

Nyitva tartás: rendezvények idején.

Elérhetőség:

8400 Ajka, Szabadság tér 13.

+36 88 312 946

ajkavkszk@ajkanet.hu

Városi Múzeum és Fotógaléria

A helytörténeti gyűjteményben megismerhető Ajka földrajzi környezete, az ott élő emberek tevékenységi köre, a régi mesterségek tárgyi emlékei, háztartási eszközök, ipari emléktárgyak és régészeti leletek. Bemutatja továbbá a környező táj növény- és állatvilágának sajátosságait, a természeti adottságok felhasználási lehetőségeit, a környék ásványait is.

A muzeális intézmény további kiállításai:

Borsos Miklós Emlékkiállítás: a rajzokat, kisgrafikákat, kisplasztikákat bemutató Borsos terem előadások, kisebb rendezvények, író-olvasótalálkozók, irodalmi, művészeti baráti körök megbeszéléseinek hangulatos, kedvelt helyszíne is egyúttal. Fekete István emlékszoba: Az 1928-tól Ajkán, Nirnsee Ferenc kisbirtokán 10 évig gazdatisztként dolgozó Fekete Istvánnak a településen bontakozott ki írói munkássága. A művész írásos és tárgyi emlékei, fényképei, művei, lakberendezési- és használati tárgyai láthatók ehelyütt.

Molnár Gábor emlékszoba: Molnár Gábor gyermekkora nagy részét Ajka-Csingervölgyben élő nagyszüleinél töltötte, felnőttként is szívesen visszalátogatott Ajkára. Az utazó író életének, útjainak tárgyi emlékeit, használati tárgyait, a vadászat szerszámait, kéziratait és műveit őrzi. A múzeumban található Városi Fotógaléria 2001 óta hivatásos fotóművészek, és amatőr fotósok időszaki kiállításainak megrendezésével teszi színesebbé Ajka kulturális életét.

Nyitva tartás:

Kedd-Szombat: 9:00 – 16:00

Elérhetőség:

8400 Ajka, Szabadság tér 19.

+36 88 312 612

Bányászati Múzeum

Ez a gyűjtemény volt hazánk első szabadtéri skanzen műszaki emlékmúzeuma. A gépház épületét 1983-ban az Országos Műemléki Felügyelőség műemlékké nyilvánította.

A múzeum 2011-ben kapott új főépületet és teljesen megújult a bányászatot bemutató kiállítás. 2019-ben az Őslény és Kőzettár kiállítás új geológiai foglalkoztató térrel bővült látványos dioráma elemekkel.

Állandó kiállításai: Gépház, Aknaház, Kovácsműhely, Kiállító terem, Bemutató-táró, Őslény és Kőzettár.

A múzeum belső Wifi rendszerrel rendelkezik és a kőzet és ásványtár anyagát feldolgozó játékos mobiltelefonos alkalmazással.

Nyitva tartás:

Kedd - Péntek 11:00-16:00

Szombat - Vasárnap: 10:00-16:00

Elérhetőség:

8400 Ajka, Parkerdő (N 470 4’ 49.46” E 170 35’ 37.54”)

+36 88 312 946

ajkakonyvtar@vkajka.hu

Kristálymúzeum

Az üveggyártás történetét, valamint az ajkai üveggyárban készült termékeket mutatja be a múzeum. Egyedi darabokat és csiszolt, színes üvegtárgyakat készítenek a gyárban ősi, szájfúvásos technológiával. A gyár 1878-ban kezdte meg működését, amikor az úrkúti üveghutát a Zihcy-ek Ajkára telepítették. Az üzem az I. világháború idején leállt, de 1916-ban újra működni kezdett. Ma több mint másfél ezer embernek ad munkát, termékei az ország, sőt Európa határain túl is ismertek.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.

Elérhetőség:

8400 Ajka, Alkotmány utca 4.

+36 88 510 520