Zirc

Zirci Ciszterci Apátság


Bakony & Balaton kártya – elfogadóhely


Nem járhatunk a Bakony fővárosában úgy, hogy az apátság monumentális épülete ne állítana meg bennünket! S ha megálltunk, be is kell térnünk e gyönyörű, barokk épületbe, amely számos kincset rejteget és tár a neki figyelmet szentelő látogató elé. Ne habozzunk hát, lépjünk be e jeles szentélybe, ismerjük meg annak sokszínű gazdagságát, élvezzük a templom s a műemlékkönyvtár páratlanul impozáns látványát!

A középkori ciszterci apátságot III. Béla király alapította 1182-ben. A román stílusú templom és monostor több évtizeden át épült. Az első szerzetesek a francia hazájából, a clairvaux-i apátságból jöttek, amelynek első apátja Szent Bernát volt.

A török hódoltság idején az épületei romlásnak indultak. Zirc másfél évszázadon keresztül lakatlan volt. Ezt követően a XVIII. század elején jöttek az első telepesek, majd az első szerzetesek, akik később nekilátnak az épületek újjáépítésének – immáron barokk stílusban. A barokk stílusú római katolikus templomot 1752-ben szentelték fel, és ma is a ciszterci szerzetesek apátsági temploma.

A jelenleg itt található Műemlékkönyvtár gyűjteményét a XIX. század közepétől őrzik. A ciszterci szerzetesek közreműködésével a XX. század elején fiú– és leányiskola alakult itt. A mai látogató a belső tér néhány évvel ezelőtt befejeződött restaurálásának köszönhetően a bazilika minort eredeti, 260 évvel ezelőtti pompájában tekintheti meg. Bakonyi látogatásunkat érdemes meghosszabbítani, és egy misére visszatérni az apátsági templomba. Programunk és hangulatunk szerint a következő miseidőpontok közül választhatunk: hétfőtől szombatig 7 és 18/19 órakor, vasárnap 7, 8:30, 10, valamint 18/19 órakor.

Az újonnan átadott Ciszterci Látogatóközpontnak köszönhetően sajátos ismeret és élmény birtokába juthatunk, hiszen XII. században alapított apátság nyolcszáz éves múltját és műtárgyait interaktív eszközök segítségével, audioguide-os vezetés során ismerhetjük meg egy különleges hangulatú – fényekre és zenére épülő – kiállítás keretében. Zirc itt összpontosuló egyházi és kulturális örökségének (Ciszterci Látogatóközpont, Bakonyi Természettudományi Múzeum, Reguly Antal Műemlékkönyvtár, díszlépcsőház, apátsági templom, középkori kolostor romjai, díszudvar) megtekintése valóban tartalmas és emlékezetes, lelki és szellemi feltöltődést ígér.