Kálváriák

Kislődi temetőkápolna és kálvária

Ha a Déli-Bakonyban járunk, álljunk meg Kislődön, és keressük meg a temetőnél a kápolnát és kálváriát! Szép példája a Bakony és Balaton térség vallási kultúrájának és értékeinek ez a XIX. század végén épült kálvária, amelynek megvalósítása –Tüttner Kálmán tervei alapján – Rőthy Mihály plébános nevéhez fűződik. Az árnyas fák között emelkedő stációk szép, terrakotta domborművei egy müncheni mester munkáját dicsérik. Hangulata magával ragadó.

Szabadon látogatható.

Magyarpolányi kálvária-hegy és kápolna

Magyarpolány kálváriájához Ajka felől juthatunk el, a 8-as főútról Bakonygyepesnél letérve. A dombtetőre 153 lépcsőfokon keresztül jutunk el. Felérve szembe találjuk magunkat a neogót „koronás” kálvária-kápolnával, amely a XX. sz. elején épült a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére. Az öt stációs, késő barokk stílusú kálvária ekkor már majdnem másfél évszázada állt. Nem mindennapi látványt nyújtanak a stációk közel életnagyságú festett faszobrai, amelyek a Fájdalmas Rózsafüzér öt titkát ábrázolják. Ha hajnali zarándokútra jöttünk ide, a vidék legcsodálatosabb napfelkeltéjében lesz részünk. Megkapó látvány így a Bakony, a környező hegyek között megbújó takaros kis falusi házakkal. Tiszta időben tekintetünk egészen a taliándörögdi Négyszögletes kerekerdőig barangolhat. Ha pedig utunk éppen pünkösd idején hoz erre, nem kevésbé maradandó élményben lesz részünk, ha részt veszünk az évről évre itt megrendezett, nemzetközi hírű Polányi Passión. Tökéletes szellemi feltöltődés!

Szabadon látogatható.

Márkói kálvária és kápolna

A 8-as főút mentén, Veszprémtől néhány kilométerre nyugatra található faluban, az új építésű házak felé indulva már messziről láthatjuk a fennsíkból kiemelkedő dombon a kálvária fehér kápolnáját és stációit. A XIX. században német telepesek emelték a korábban felépített és 1834 nagypéntekén leégett templomuk emlékére késő klasszicista stílusban. Rövid kis sétával bejárható, de megéri a kitérő!

Szabadon látogatható.

Városlődi kálvária

Nyugat felé tovább haladva a 8-as úton, következő állomásunk Városlőd legyen, ahol újabb csodás gyöngyszemét tekinthetjük meg a térség egyházi örökségének. A város túlsó felén található kápolna a XIX. században a hívek anyagi áldozata és munkája nyomán épült – akkor még – 6 stációval, amelyeket Krisztus szenvedését ábrázoló képek díszítettek. A további fülkék családi adományokból később épültek. A kálvária érdekessége, hogy a domb aljában is áll külön egy fülke, benne az utolsó vacsorát ábrázoló képpel. Frey Mátyás plébános az 1970-es évek elején mind a 15 stáció festményeit Farkas Tibor által készített, időálló domborművekkel cseréltette ki. Mind a stációk, mind a kálváriakápolna műemlék jellegű épületnek minősül, szabadon látogatható. Nyári időszakban a környező fák lombja ad árnyékot a kápolna vagy a stációk tövében megpihenni vágyó vándornak.

Szabadon látogatható.

Szintén páratlan élményt nyújt Városlődtől nem messze, a csehbányai erdő közepén megbújó Mária kápolna és kőkereszt, amelyet legendája miatt is érdemes felkeresni.

Eszerint egy erdész egy hideg téli éjszaka eltévedt az erdőben, így segítségért fohászkodott. Nemsokára fényt látott, el is indult arra. Amint közelebb ért, tudta, hogy csoda történt, hiszen égett a tűz, de körülötte egyetlen lábnyomot sem látott a friss hóban. A tűz mellett átmelegedett, utána pedig szerencsésen hazatért. Az erdész hálából egy Szűz Máriát ábrázoló képet vésetett a tűz mellett álló fába. Később a fa mellé egy fakereszt, majd annak a helyére 1905-ben Rovenszki Ferenc egy kőkeresztet állíttatott. Az egykori csodatévő tűz helyére Csehbánya lakossága felépítette a ma is álló Mária kápolnát.

Szabadon látogatható.

Bakonybél – Borostyán-kút kápolnája és kálvária

A Bakony és Balaton térségben járva mindenképp látogassunk el a Magas-Bakony erdeinek e kincses szigetére! A Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnájának környéke ma Veszprém megye hét természeti csodájának egyike. Aki a természetet s a természet által őrzött – nemcsak természeti – értékeket szereti és keresi, töltsön el itt néhány napot s fedezze fel Bakonybélt és környékét.

A faluból az erdő felé indulva találunk rá a Borostyán-kút kápolnájára a stációkkal s a kálváriával, amely Szent Gellért és Szent Günther remeteségének helyét őrzi.

Az emlékhelyen először a kápolnát építették meg, amely később egészült ki a 14 képből álló stációval és a szikla tetején található kálváriával Krisztus, Szűz Mária és Szent János alakját megformázva. A kápolna előtt három forrás fakad, amelyeket kicsiny, kőből rakott medencével foglaltak kútházba. A medence közepén dombormű eleveníti fel Szent Gellért e helyhez kötődő legendáját, de emlékét egy szintén Szent Gellértet és egy szarvasborjút ábrázoló szobor is őrzi. A kápolna mellett lépcső vezet egy elfalazott sziklahasadékhoz, amely előtt egy Lourdes-i Mária szobrot csodálhatunk meg. A szájhagyomány szerint e barlang lehetett a remeteség helye.
A XX. század legvégén a falu összefogásával helyreállították a kápolna környékét, tavacskává duzzasztották a források vizét, és a parton pihenőparkot alakítottak ki. Így ha ma arra zarándokolunk, utunkon békés pihenőhelyre és nem utolsó sorban lelki feltöltődésre lelünk.

Szabadon látogatható.