Bakonybél

A Magas-Bakony e kicsiny, csendesen megbújó falucskája páratlan természeti kincsekkel és egyházi értékekkel várja az erre járót. Ne fosszuk hát meg magunkat ettől a ránk váró gazdagságtól!

Szent Mauríciusz bencés monostor

A XI. század elején Szent István király által alapított egy monostor helyének kiválasztásában a hagyomány szerint Szent Günther és Gellért, akik a közeli barlangokban remetéskedtek, fontos szerepet játszottak. A völgy szépsége, kedvező fekvése és a patak közelsége miatt ez a hely ideálisnak tűnt a szerzetesi életre. Később a monostor a templommal együtt leégett, és tudományos jelentőségű könyvtára is megsemmisült.

A ma is álló barokk templomot és kolostorépületet, amely szép arborétumával ősi hangulatot sugároz környezetének, a bencés rend építtette a XVIII. században. A monostor akkori állapotáról a főoltárképen való ábrázolás mesél. A XX. század közepén, a népi demokrácia idején a béli bencés szerzeteseknek is el kellett hagyniuk a monostort és csak negyven év után kapta vissza a Pannonhalmi Szent Benedek Rend a béli apátság és a park tulajdonjogát, 1998-ban pedig megalakult a Béli Szent Mauríciusz Monostor, hogy megőrizhesse és továbbadhassa a csaknem 1000 éves hagyományokat az utókornak.

Miután a templom és a monostor épületét kívül-belül megcsodáltuk, mellette a Szent Günther Zarándokudvar csak ránk vár, hogy békés csendjében megpihenjünk.

Borostyán-kút kápolnája és kálvária

Bakonybélből az erdő felé indulva Veszprém megye hét természeti csodájának egyikére bukkanunk a fák között – a Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnájára a stációkkal s a kálváriával, amely Szent Gellért és Szent Günther remeteségének helyét őrzi.

Az emlékhelyen először a kápolnát építették meg, amely később egészült ki készült a 14 képből álló stációval és a szikla tetején található kálváriával Krisztus, Szűz Mária és Szent János alakját megformázva. A kápolna előtt három forrás fakad, amelyeket kicsiny, kőből rakott medencével foglaltak kútházba. A medence közepén dombormű eleveníti fel Szent Gellért e helyhez kötődő legendáját, de emlékét egy szintén Szent Gellértet és egy szarvasborjút ábrázoló szobor is őrzi. A kápolna mellett lépcső vezet egy elfalazott sziklahasadékhoz, amely előtt egy Lourdes-i Mária szobrot csodálhatunk meg. A szájhagyomány szerint e barlang lehetett a remeteség helye.
a XX. század legvégén s falu összefogásával helyreállították a kápolna környékét, tavacskává duzzasztották a források vizét, és a parton pihenőparkot alakítottak ki. Így ha ma arra zarándokolunk, utunkon békés pihenőhelyre és nem utolsó sorban lelki feltöltődésre lelünk itt.