Gasztrofalu

Azt mondják, Köveskál a Káli-medence közepe. Nos, szerintünk egyenesen a világ közepe! Nem messze hullámzik a Balaton, a zánkai lejtőkön szőlőföldek gyűjtik be a napfényt, ásványos, különleges borokat adva. A távolból a Hegyestű figyel, közel van a Szentbékkállai kőtenger is, Köveskál határáig szelíden kacskaringós utak vezetnek minden irányból. Érkezhetsz autóval, két keréken vagy lóháton, jöhetsz északról vagy épp délről, itt mindig szívesen látnak.

Télen, a hidegben füst illat és földöntúli csend fogad. A Miakő konyhájában forró leves fő, az orrunkig ér az illat, miközben a tűznél melegszünk. A Pálffy Pincénél hordóban érlelt Furmintot töltenek, az íze Káli-medencei nyarakat idéz, mosolygunk. A Kővirág cserépkályhájának dőlve mindig jólesik a krétával írt táblán az aktuális étlapot böngészni: dönteni megint nehéz, de rosszul lehetetlen. Este ropogós az ágynemű és beleng a levendula-illat a forró fürdő után a Káli Art Inn egyik szobájában. Jó hallgatni a csendet.

Tavasszal aztán minden megtelik élettel, pedig az itt élők eddig sem pihentek! Kinyílnak a porták, metszik a szőlőt, kapálják a földet, növények szökkennek szárba, virágzik a mandulafa, csinosodnak a teraszok. És jönnek a vendégek is, látni őket a Kerékbár domboldaláról, onnan, az árnyas asztal mellől figyelve, ahogy biciklivel közelednek. Megérkezve hűs házi szörpöt kortyolnak és a kamra legjavából csipegetnek.

Nyitva a Miakő is, végre zsibong a kert, az íves udvarbejárat alól kiszűrődik a beszélgetés és az evőeszközök csilingelése. A marhapörkölt mellé a Trombitás Pince vörös cuvée-jét, a Trigont kínálják. Hiszünk nekik, és milyen jól tesszük!

A Pálffy Pince terasza is virágba borult, jó messze ellátni a faluhatáron ülve, miközben a füstölt pisztráng mellé Riválisokat kortyolgatunk: így nevezik a pince Olaszrizling-Furmint házasítását. Igazi különlegesség, jólesik elidőzni egy pohár mellett.

Kicsit tovább haladva a Fő utcán – lehetne ez a Káli-medence Váci utcája is, csak sokkal girbegurbább és barátságosabb – a Káli Kövek kertjének kapuja előtt szélkakas hívogat. Szabó Gyula borász Rezedával vár, párás lesz a pohár a melegben, ahogy kitölti a kerti faasztalnál. És mesél, borokról, szőlőről, szüretekről, sajtot és kolbászt kívánunk mellé, és csak hallgatjuk.

Szemben a Káli Art Inn tündéri kertjében az árnyas-lugasos terasz alatt már a desszerthez készülődnek. Kollát Marcell séf az utolsó simításokat végzi a konyhában, friss és szezonális hozzávalókból dolgozik, a végeredményért pedig csak lelkesedni lehet. Utána kávé jár, állítólag az egyik legjobb a környéken! Aztán pihenés, de csak vacsoráig: ha visszanézünk még, több fogásos izgalmas ételsorra számíthatunk, mellé a Balaton környékének legjobb boraival.

A Kővirág udvarára is kirakták a székeket és felnyitották a fehér napernyőket. Nézd, ott még épp van két hely, jó lesz sietni, mert tavasszal és nyáron ez ritkaság. A napi ajánlatot nem tudjuk előre, de meglepődni csak kellemesen lehet. Rábízzuk magunkat a konyhafőnök kedvére és reméljük, nekünk is kedvünkre tesz majd. A napsütés mellé fröccsöt iszunk, roséból, a kavics roszog a lábunk alatt, ahogy ejtőzés közben játszunk vele. Reméljük maradt még a mandulás süteményből citromhabbal!