Disznóölés vámosi módra

Szinte már turisztikai látványosságnak számít az olyan hagyományőrző disznótor, mint amilyet a Veszprém megyei Nemesvámoson évről évre tartanak. Néhány éve ezen időszakban még szinte minden portán volt disznóölés, most a művelődési háznál gyűlik össze a falu népe disznótorra.

Nemesvámoson minden februárban tartanak hagyományőrző disznótort. Ilyenkor az emberek mindent úgy csinálnak, ahogy azt a szüleiktől, nagyszüleiktől látták. A hajnali órákban megérkezik a böllér, s a leölt disznót ott helyben feldolgozzák. Leeresztik a vérét, amelyből hagymás sült vér és véres hurka készül. Megperzselik és feldarabolják a disznót, kolbászt töltenek, pecsenyét és disznótorost sütnek, toros káposztát főznek.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

További információk:

Kovács Csaba

8248 Nemesvámos, Csárda u. 1.
+36 30 947 0780