Veszprémi vállalkozás kapta a Magyar Turisztikai Szövetség különdíját

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) CheckINN GREEN pályázatát a társadalmilag felelősen gondolkodó és cselekvő turisztikai vállalkozások és szervezetek számára hirdették meg.

Idén a Zöldben utazunk címet viselte, mert a koronavírus világjárvány alatt különösen felértékelődött a zöld turizmus, a zöld szemlélet és az aktív turizmus iránti igény. Olyan már működő vagy fejlesztés alatt álló környezettudatos projektekkel lehetett nevezni, amelyek a hazai turizmus hosszú távú fenntarthatóságát célozzák. A jelentős érdeklődés és a benyújtott ötletek magas színvonala miatt a zsűri idén egy egymillió forintos különdíjról is döntött.

A díjjal egy olyan innovatív, ötletes kezdeményezést ismertek el, amely egyszerűen, nagyobb közösség bevonásával népszerűsíti a fenntartható turizmust és a környezettudatos gondolkodást. Ennek a nyertese a Veszprém megyében a Túrajó városnéző és vidékjáró sétákat szervező vállalkozás Bögretúr programja és az abból kinövő Bögre és Te-a elnevezésű sétái.

A Bögretúr egy zöldmegoldás. Ötletgazdája Raffai Csilla, a Túrajó séták szervezője. Az idegenvezetés, a városnéző séták mellett ugyanis környezetvédelmi szemléletformálással is foglalkozik. Az akciót 2018. szeptember 20-án, a takarítási világnap alkalmából indították útjára. Először összegyűjtötték a két, két és fél decis porcelánbögréket. Bárki adhatott le olyat, amit otthon nem használt. A bögrék azóta körforgásban vannak. Népszerűek, főleg a veszprémi egyetemisták körében. Turisták is szívesen használják ezeket, a Bögre és Te-a Jókai utcán című városnéző sétához például teával töltik tele.

Forrás: veol.hu