Szarvasbőgés a térségben.

Ha ősz, akkor szarvasbőgés és vadászati idénykezdet. Emiatt pedig az ország erdeinek jelentős részében részleges erdőlátogatási tilalmat vezetnek be.

Bár szarvasbőgéskor erdeink csak korlátozottan látogathatóak, még is lehetőség van meghallani eme csodás állatok hangját.

Amit érdemes a szarvasbőgésről tudni:

- A gímszarvas párzási időszakát nevezzük szarvasbőgésnek. A szarvasbika jellegzetes hangja a tehenek terelgetését szolgálja, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki a hárem ura.

- A szarvasbőgés időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől szeptember végéig tart az erdőkben.

- Elsőként a dél-somogyi, dél-zalai bikák bőgnek, utoljára a zempléni bikák zendítenek rá. Hűvös, párás hajnalokon, alkonyatok alkalmával, éjszaka hallani leginkább a bikák orgonálását, de sokszor előfordul fényes nappal, melegben is.

- A szarvasbőgés hangja semmivel nem hasonlítható össze, ezért különleges élmény, ha elmegyünk egyszer egy ilyen túrára.

- A dámszarvas párzási időszakát barcogásnak hívják, amely a bőgéshez hasonlatos, de össze nem téveszthető. Időben a gímszarvas bőgése után hallhatjuk az erdőben.

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. felhívja a figyelmet, hogy az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 94. § (1) bekezdés a) pontja alapján erdőlátogatási korlátozást vezet be a mellékelt térkép szerinti törzsterületeken.

A korlátozás időszaka: 2019. szeptember 1. – 2019. október 15., 9:00 óra előtt és 16:00 óra után. A tilalmi időszakban a területen nagyvad vadászat folyik, amely az erdő látogatóinak életét, testi épségét veszélyezteti.

Az előzetesen engedélyezett szabadidős rendezvényekre a korlátozás nem vonatkozik.