Síeljünk itthon! - kampány indul a hazai síterepek népszerűsítésére

Síeljünk itthon! címmel indít kampányt az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter szakmai támogatásával, jelentette be Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az eplényi Síarénában.

Évente több mint 500 ezer magyar síel az ország határain belül és kívül. A kampány kiemelt célja a hazai síterepek népszerűsítése, hogy minél több ember értesüljön az itthoni sípályák nyújtotta lehetőségekről, fejlesztésekről.

A Síeljünk itthon! kampány elemeit Révész Máriusz mutatta be. A kampány az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ összefüggő kampánysorozatának első eleme, melyek az év során jármódonként indulnak.Így tavasszal startol a Túrázzunk itthon! és a Bringázzunk itthon! kampány, illetve a nyár elején becsatlakozik az Evezzünk itthon! kampány is.

A kampányokat az Aktív Magyarország brand fogja át, amelynek a hosszú távú célja, hogy összegyűjtse a hazai aktív turisztikai kínálatot. Révész Máriusz elmondta, hogy a magyarországi pályák kiválóan alkalmasak arra, hogy a sport iránt érdeklődők itthon tanuljanak meg síelni, ráadásul hasonló feltételekkel, mégis sokkal gazdaságosabban sajátíthatják el a síelés alapjait. A kampány honlapja: sieljunkitthon.hu

A Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke Fehér Gyula elmondta, hogy a hazai sípályák üzemeltetői és a műanyagpályás síiskolák vezetői egyetértenek abban, hogy a sísport hazai népszerűsítése fontos cél, elsősorban a jövő generáció szempontjából.

Felhívta a figyelmet a hazai sípályák különböző speciális előnyeire. A hazai sípályákon való sízés melletti egyik legfontosabb érv a könnyebb megközelíthetőség. Ennek köszönhetően az ökológiai lábnyom is jelentősen csökkenthető, hiszen jóval kisebb távolságot kell autózni. A hazai sípályák az alacsonyabb sebesség miatt biztonságosabbak. Ez a szempont különösen fontos a családosok számára, hiszen a kisgyermekek védtelenebbek. A sípályák jóval könnyebben hóágyúzhatók, hiszen minden hazai pálya füves, szemben a külföldi sípályákkal, melyek általában köves, sziklás altalajjal rendelkeznek. A sísport népszerűsítésén keresztül hazai hegyvidékeink egész évben népszerűbbekké válhatnak.

A klaszter szervezésében január 24-én éjszaka Eplényből két teherautónyi mesterséges hó kerül a Balaton partjára, Alsóörsre. Másnap, január 25-én, szombaton egy kb. 100 méter hosszú sífutópályán díjtalanul kipróbálhatják a gyermekek a sífutást. Mintegy 20 pár sífelszerelés áll rendelkezésre a helyszínre látogató családoknak. A most debütáló rendezvény elnevezése: Al-SÍ-örs Alsóörsön lesz.

Ebele Bálint, az eplényi Intersport Síaréna Kft. ügyvezetője elmondta, hogy Eplényben már a 70-es években felfigyeltek arra, hogy ezen a területen több hó esik.

50-60 ezer embert fogadtak a tavalyi szezonban, ami 141%-os növekedés a 2015-16-os szezonhoz képest. Az eplényi sípálya idén már összesen egy kétüléses, egy négyüléses felvonóval, és két tanulólifttel várja a síelni vágyókat. A sípálya nem csak télen, hanem nyáron is várja az ide látogatókat.A nyári látogatószám folyamatosan növekszik, a kétüléses felvonó nyáron libegőként funkcionál. A jövőben szeretnék tovább növelni a nyári látogatottságot, a tervek közt szerepel egy olyan vízicsúszda építése, amivel az ideérkezők a völgybe csúsznának le. Ez lenne a világ legnagyobb vízicsúszdája.