Malomsorsok a Séd völgyében

Töltsünk együtt egy kellemes délutánt és keressük meg az egykor közkedvelt malmokat egy kényelmes városi séta keretében!

Utunk a szeszélyesen tekergő Séd kanyarulatai közé vezet, ahol nyolc egykor duruzsoló malom nyomait kutatjuk fel. A patak zúgásán kívül meghallgatjuk, hogy mit mesélnek nekünk a még álló malomépületek és mit suttognak fülünkbe a romok. Megtudjuk, hogy mit jelentett molnárnak lenni, mi a csuvározás, melyik malom volt „cseremalom”J. A múlt mellett szót ejtünk a folyamatban lévő malomhasznosítási projektötletekről is! Természetesen felidézzük a Betekints-völgy kialakulását is: az egykori Tethys-tenger hullámverését és a veszprémi márga, majd a városképet meghatározó dolomit képződését az ősi tengeraljzaton!

Tartson velünk és ismerje meg Ön is Veszprém malmainak múltját és lehetséges jövőjét!

A séta időpontjai: június 24., szombat, 14:30

július 1., szombat, 9:00

július , 16, vasárnap 14:30

Találkozási hely: Laczkó forrás (Veszprém, Veszprémvölgyi út 122.; GPS 47.093410, 17.881610)

Útvonal (főbb érintett látnivalók): Laczkó forrás – Unger malom Éllő malom Puskás malom – Gabriel malom – Jezsuita templom – Káptalani „Kis” malom – Margit tér – Margit romok – Ring malom – Benedek-hegy – Úrkúti malom – Pajta utcai Püspöki nyaraló épülete Friedler malom (Hotel Historia Malomkert)

Séta hossza: 3,5 km Séta várható időtartama: 3-3,5 óra Részvételi díjak: 1200 Ft (felnőtt) és 600 Ft (gyermek) Előzetes jelentkezés szükséges! A séta tíz fő jelentkezése esetén indul. (A fenti dátumokon kívüli igény esetén min. 12 résztvevőnek indítunk túrát időpontegyeztetést követően.) A Frick malom mellett a Fricska jóvoltából egy limonádéval frissülünk fel. A Hotel Historia Malomkert pedig minden főételt fogyasztó túrázót vendégül lát a ház borával (1 dl Bujdosó fehér, rozé vagy vörös)

Idegen- és geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Raffai Csilla, +36 20 824 4675, csilla.raffai@gmail.com https://www.facebook.com/veszpremmaskepp/